Európa bajnoki csapat mustra - C csoport

• 2012. június 05., kedd •
Nemsokára kezdődik az idei év legjobban várt labdarúgó eseménye a 2012-es Európa Bajnokság. A Frisss.hu-n június 8.-ig az EB kezdetéig, bemutatjuk az Európa bajnokság 16 csapatát, a résztvevő országok keretét és egy játékost, aki húzóember lehet országa válogatottjában. Most az Európa Bajnokság címvédőjének csoportja, a C csoport kerül terítékre.
Európa bajnoki csapat mustra - C csoport

A frisss.hu-n bemutattuk már a kontinensviadal mezeit, most a résztvevőkön van a sor. Az A csoportot már ismertettük, a halálcsoportot a B jelű kvartettet is bemutattuk, most a C következik. A csoport tagjai: a VB győztes, Európa bajnoki címvédő Spanyolország, az utoljára 1968-ban győztes Olaszország, az 1988 után második EB szereplésére készülő Írország és az 1996-ban és 2008-ban is negyeddöntős Horvátország. 

Spanyolország

Kapusok: 1 Iker Casillas (Real Madrid), 12 Victor Valdés (Barcelona), 23 Pepe Reina (Liverpool)

Védők: 17 Álvaro Arbeloa (Real Madrid), 5 Juanfran (At. Madrid), 15 Sergio Ramos (Real Madrid), 3 Gerard  Piqué (Barcelona), 2 Raúl Albiol (Real Madrid), 4 Javi Martínez (Bilbao), 18 Jordi Alba (Valencia)

Középpályások: 16 Sergio Busquets (Barcelona), 14 Xabi Alonso (Real Madrid), 8 Xavi Hernández (Barcelona), 6 Andrés Iniesta (Barcelona), 20 Santi Cazorla (Málaga), 13 Juan Mata (Chelsea), 21 David Silva (Man. City), 10 Cesc Fabregas (Barcelona)

Támadó: 22 Jesús Navas (Sevilla), 7 Pedro Rodríguez (Barcelona), 19 Fernando Llorente (Bilbao), 9 Fernando Torres (Chelsea), 11 Álvaro Negredo (Sevilla)

Nem kérdés ez a csapat a spanyolok igazi aranygenerációja. 2008-ban megnyerték az Európa Bajnokságot, két éve megnyerték a világbajnokságot és a legtöbben az idei kontinensviadal legnagyobb esélyeseként tekintenek rájuk. Mégsem mondhatjuk, hogy minden rendben van a csapattal. Kiesett a válogatott legeredményesebb góllövője David Villa, aki nem épült fel sípcsonttöréséből, a hátvédsor oszlopa Carles Puyol, aki közvetlenül az EB előtt sérült le. Ezenkivül problémát okoz hogy a csapatban nincs igazán jó formában lévő csatár. Torres amióta a Chelseabe igazolt formán kívül van, Pedro idén alig játszott a Barcelonában, Navas és Negredo távol vannak a klasszis játékos szintjétől, így maradt Llorente akinek remek szezonja volt idén, viszont a válogatottban nem tudott igazán eredményes lenni soha. Ha megtalálja a csapat a gollövőjét akkor megvédheti a címét a ”La Furia Roja”.

Akitől sokat várnak: Iker Casillas

Az utóbbi évek legjobb kapusa, sőt sokak szerint minden idők egyik legjobb kapusa a madridi ”San Iker”, a Real csapatkapitánya. A válogatott történetében legtöbb győztes meccsen szereplő válogatott, az a játékos aki összefogja a Real és a Barcelona klasszisait, a játékos aki magasba emelte az elmúlt 4 évben a Világ és Európa bajnoki trófeát. Sokszoros spanyol bajnok, kétszeres Bajnokok Ligája győztes. Az utóbbi 4 évben mindig őt választották az Év kapusának. Rajta semmi sem fog múlni, a válogatott csapatkapitányának idén is nehéz lesz gólt rúgni.

Olaszország

Kapusok: 1 Gianluigi Buffon (Juventus), 14 Morgan De Sanctis (Napoli), 12 Salvatore Sirigu (PSG)

Védők: 7 Ignazio Abate (Milan), 6 Federico Balzaretti (Palermo), 15 Andrea Barzagli (Juventus), 19 Leonardo Bonucci (Juventus), 3 Giorgio Chiellini (Juventus), 2 Christian Maggio (Napoli), 4 Angelo Ogbonna (Torino)

Középpályások: 16 Daniele De Rossi (Roma), 22 Alessandro Diamanti (Bologna), 13 Emanuele Giaccherini (Juventus), 8 Claudio Marchisio (Juventus), 18 Riccardo Montolivo (Milan), 5 Thiago Motta (PSG), 23 Antonio Nocerino (Milan), 21 Andrea Pirlo (Juventus)

Támadók: 9 Mario Balotelli (Man. City), 17 Fabio Borini (Roma), 10 Antonio Cassano (Milan), 11 Antonio Di Natale (Udinese), 20 Sebastian Giovinco (Parma)

Úgy tűnik nem képes erkölcsi megtisztuláson átmenni az olasz futball. 2006-ban a Világ bajnokság előtt derült fény az utóbbi évek legdurvább fogadási botrányára, amibe a Juventus bele is bukott. Egészen a másodosztályig száműzték a Torinói alakulatot. Idén újra a fogadási botrány elérte az olaszokat, több válogatott játékost is bundázással gyanúsítottak meg. Nem könnyű ilyen körülmények között felkészülni egy világversenyre. De akkor miben is bíznak az olaszok? 2006-ban a csapat a becsületéért küzdött, dacossá tették őket a meghurcoltatás. A szurkolók abban bíznak idén is a végső győzelemig menetelnek az olaszok.

Akitől sokat várnak: Mario Balotelli

Egy egész cikk sem lenne elegendő arra, hogy megosszuk Balotelli balhéit, amelyek végig kísérik a pályafutását. Amellett hogy talán mindenidők egyik legbalhésabb játékosáról beszélünk, azt is el kell ismerni, hogy ”Super Mario” az utóbbi évek, sőt talán évtized legnagyobb olasz tehetsége, akit csak a legnagyobbakhoz lehet mérni. Ha azonban valaha is Messi vagy Ronaldo szintjén szeretne játszani, akkor le kell vetkőzni a balhés srác karakterét. Az olasz válogatottban nincs még egy ilyen kvalitású játékos, így most itt a lehetőség, hogy sztárrá váljon, legenda legyen. Kérdés tud-e élni a lehetőséggel.

Írország

Kapusok: 23 David Forde (Millwall), 1 Shay Given (Aston Villa), 16 Keiren Westwood (Sunderland)

Védők: 5 Richard Dunne (Aston Villa), 12 Stephen Kelly (Fulham), 21 Paul McShane (Hull), 15 Darren O'Dea (Leeds), 4 John O'Shea (Sunderland), 2 Sean St Ledger (Leicester), 3 Stephen Ward (Wolverhampton)

Középpályások: 8 Keith Andrews (West Bromwich), 11 Damien Duff (Fulham), 14 Darron Gibson (Everton), 18 Paul Green (Derby County), 13 Stephen Hunt (Wolverhampton), 22 James McClean (Sunderland), 7 Aiden McGeady (Szpartak Moszkva), 6 Glenn Whelan (Stoke)

Támadók: 20 Simon Cox (West Bromwich), 9 Kevin Doyle (Wolverhampton), 10 Robbie Keane (LA Galaxy), 17 Shane Long (West Bromwich), 19 Jonathan Walters (Stoke)

Ha nincs Thierry Henry és emlékezetes kezezése, akkor már két éve is világversenyen vett volna részt a Trapattoni legénység. Az írek a magyarok ellen nyújtott teljesítménye alapján esélytelenek a továbbjutásra. Nincsenek klasszis játékosaik, mint a csoport másik három tagjának, túlságosan ötletes játékot sem várhatunk el Trapattoni együttesétől. Ám motiváció, alázatosság és csapatszellem terén mindig példamutatóak, és az olasz mester garancia arra, hogy nem adják könnyen a bőrüket.

Akitől sokat várnak: Robbie Keane

A Los Angelesben légióskodó Keane, az ír válogatott legjobbja, legendája, az arca és emellett az egyike annak a két labdarúgónak az Eb szereplői közül, aki nem az UEFA-tagállamok bajnokságában játszik. Az eddig 115 válogatott meccsén 53 gólt szerző, a selejtezősorozatban 4 góljával legjobb írként támadó veterán az Eb-n koronázná meg válogatott teljesítményét. Jót tett neki az amerikai kaland, első évében egyből bajnok lett és a pozitív élmények talán jó teljesítményre sarkallják az EB-n is.

Horvátország

Kapusok: 1 Stipe Pletikosa (Rosztov), 23 Danijel Subasic (Monaco), 12 Ivan Kelava (D. Zagreb)

Védők: 5 Vedran Corluka (Leverkusen), 3 Josip Simunic (D. Zagreb), 13 Gordon Schildenfeld (Eintracht Frankfurt), 21 Domagoj Vida (D. Zagreb), 6 Danijel Pranjic (Bayern München), 4 Jurica Buljat (Maccabi Haifa), 2 Ivan Strinic (Dnipro)

Középpályások: 10 Luka Modric (Tottenham), 8 Ognjen Vukojevic (D. Kijev), 16 Tomislav Dujmovic (D. Moszkva), 20 Ivan Perisic (Dortmund), 7 Ivan Rakitic (Sevilla), 19 Niko Kranjcar (Tottenham), 14 Milan Badelj (D. Zagreb), 11 Darijo Srna (Sahtar), 15 Ivo Ilicevic (HSV)

Támadók: 22 Eduardo da Silva (Sahtar), 18 Nikola Kalinic (Dnipro), 17 Mario Mandzukic (Wolfsburg), 9 Nikica Jelavic (Everton)

Nem szabad lebecsülni a Horvát válogatottat, sokak szerint az EB titkos esélyesei és akár a végső győzelemre is esélyesek lehetnek. A horvátok már 2007 óta a legjobb tíz között szerepelnek a FIFA világranglistáján, ez is mutatja, micsoda erős csapatról beszélünk. Most is stabil védekezést és az ebből indított gyilkos kontrákat várhatunk a kockás mezű csapattól. Az EB után távozik a szövetségi kapitány, Slaven Bilic,  játékosai pedig mindenáron szeretnék megszépíteni kapitányuk búcsúját. És egy érdekesség a végére: Horvátország a legkisebb ország az Eb-n.

Akitől sokat várnak: Luka Modric

Kis túlzással a fél világ szeretné leigazolni a Tottenham játékmesterét: A Real Madrid, az AC Milan, az Inter, a Juventus, a Chelsea, a Machester United is szeretné leigazolni a ”Szőke Herceget”. Csapata persze megkéri az árát, 50 millió euró a kivásárlási ára a legjobb horvát játékosnak. Az elmúlt idényben az angol bajnokságban mérkőzésenként átlagban 2.67 olyan passzt szállított társainak a karmester Luka Modric, amelyből közvetlen gólhelyzet kerekedett,. A horvátok legnagyobb tehetsége, legértékesebb labdarúgója, Eb-reményeik letéteményese.

közösség

további frisss

lap tetejére