Európa bajnoki csapat mustra - B csoport

• 2012. június 04., hétfő •
Nemsokára kezdődik az idei év legjobban várt labdarúgó eseménye a 2012-es Európa Bajnokság. A Frisss.hu-n június 8.-ig az EB kezdetéig, bemutatjuk az Európa bajnokság 16 csapatát, a résztvevő országok keretét és egy játékost, aki húzóember lehet országa válogatottjában. Most az Európa Bajnokság halálcsoportja, a B csoport kerül terítékre.
Európa bajnoki csapat mustra - B csoport

 

A frisss.hu-n bemutattuk már a kontinensviadal mezeit, most a résztvevőkön van a sor. Az A csoportot már ismertettük, most a B következik. A csoport tagjai: a 2010-es VB döntős és 1988-ban győztes Hollandia, a háromszoros győztes (1972, 1980, 1996) Németország az EB nagy esélyese, az 1992-es győztes Dán válogatott, a 2004-es ezüstérmes Portugália.

 

Hollandia

Kapusok: 22 Tim Krul (Newcastle), 1 Maarten Stekelenburg (AS Roma), 12 Michel Vorm (Swansea City)

Védők: 21 Khalid Boulahrouz (Stuttgart), 5 Wilfred Bouma (PSV), 3 John Heitinga (Everton), 4 Joris Mathijsen (Málaga), 13 Ron Vlaar (Feyenoord), 2 Gregory van der Wiel (Ajax), 15 Jetro Willems (PSV)

Középpályások: 6 Mark van Bommel (Milan), 8 Nigel de Jong (Man. City), 14 Stijn Schaars (Sporting CP), 10 Wesley Sneijder (Internazionale), 17 Kevin Strootman (PSV), 23 Rafael van der Vaart (Tottenham), 11 Arjen Robben (Bayern München), 20 Ibrahim Afellay (Barcelona)

Támadók: 9 Klaas-Jan Huntelaar (Schalke), 18 Luuk de Jong (Twente), 7 Dirk Kuyt (Liverpool), 19 Luciano Narsingh (Heerenveen), 16 Robin van Persie (Arsenal)

A 2010-es VB-n döntőig menetelt és csak hosszabbításban szenvedett vereséget a holland csapat, amely egy cseppet sem gyengült 2 év alatt, most is esélyesnek számít. A kapuban a Róma játékosa Maarten Stekelenburg helye megkérdőjelezhetetlen, a többi csapatrészre azonban nem lehet biztosat mondani. A védelem a leggyengébb pontja Bert van Marwijk csapatának, ám ezt ellensúlyozni tudják a brutális támadópotenciállal: a nagy európai bajnokságok közül háromban is (angol, német, holland) Holland gólkirály lett! Nagy kérdés hogy az idén az Arsenalban világklasszis szinten játszó Robin van Persie vagy a holland válogatottben jelenleg legeredményesebb – a kapitány bizalmát élvező - Klaas-Jan Huntelaar kezdhet-e, illetve hogy a csapat két vezére Arjen Robben és Wesley Sneijder a csalódást keltő szezon után, milyen formában érkezik a kontinensviadalra.

Akitől sokat várnak: Arjen Robben

Igazságtalan játék a futball, mert az átlagszurkoló nem arra fog emlékezni évek multán, hogy Arjen Robben milyen zseniálisan játszott az idei évben, hanem arra hogy a Bayern és a Holland válogatott karmestere a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is döntő szituációban tizenegyest hibázott. Robben tehetségéhez és tudásához kétség sem férhet, ha képes lesz túltenni magát azon, hogy minden sorozatban csak az ezüstig jutott csapatával és úgy játszik mint 2010-ben a VB-n vagy az év nagy részében, akkor a hollandok most is a döntőig menetelhetnek.

Dánia

Kapusok: 1 Kasper Schmeichel (Leicester), 16 Stephan Andersen (Evian), 22 Anders Lindegaard (Man. Utd.)

Hátvédek: 12 Andreas Bjelland (Nordsjaelland), 4 Daniel Agger (Liverpool), Daniel Wass (Evian), 6 Lars Jacobsen (FC Köbenhavn), 5 Simon Busk Poulsen (AZ), 3 Simon Kjaer (Wolfsburg), 13 Jores Okore (Nordsjaelland)

Középpályások: 2 Christian Poulsen (Evian), 8 Christian Eriksen (Ajax), 19 Jakob Poulsen (Midtjylland), 14 Lasse Schöne (NEC), 15 Michael Silberbauer (Young Boys), 21 Niki Zimling (FC Bruges), 20 Thomas Kahlenberg (Evian), 7 William Kvist (Stuttgart)

Támadók: 10 Dennis Rommedahl (Bröndby), 9 Michael Krohn-Dehli (Bröndby), 11 Nicklas Bendtner (Arsenal – kölcsönben a Sunderlandnél), 23 Tobias Mikkelsen (Nordsjaelland), 17 Nicklas Pedersen (Groningen)

Valljuk be őszintén, csoda számba menne, ha a Dán válogatott akár csak egy pontot is szerezne a csoportmérkőzések alatt. Három olyan csapattal kerültek össze, akik azzal a nem titkolt céllal utaztak a kontinenstornára, hogy ők legyenek a végső győztesek. Persze benne van a meglepetés a labdarúgásban, de a realitás azt mondatja, hogy a dánok, három mérkőzés után utazhatnak haza. Pedig szimpatikus csapatról van szó: az angol bajnokságban edződött kapusok, illetve néhány remek mezőnyjátékos alkotja a keretet, ám sajnos régóta nincsenek már Michael Laudrup szintű játékosaik.

Akitől sokat várnak: Daniel Agger

Egy esélye van a Dán csapatnak, ha képesek megfogni a klasszis támadókkal felálló ellenfeleket, ezért pedig a Liverpool középső védője Daniel Agger tehet a legtöbbet. Bár a vörösök pocsék szezont produkáltak, a két belső védő Martin Skretl és Daniel Agger remek szezont futott és ezt mindenki elismeri. Agger sok éves rutinjára és megalkuvást nem tűrő játékára nagy szüksége lesz a Dánoknak.

Németország

Kapusok: 1 Manuel Neuer (Bayern München), 12 Tim Wiese (Werder Bremen), 22 Ron-Robert Zieler (Hannover)

Védők: 14 Holger Badstuber (Bayern München), 20 Jerome Boateng (Bayern München), 4 Benedikt Höwedes (Schalke), 5 Mats Hummels (Dortmund), 16 Philipp Lahm (Bayern München), 17 Per Mertesacker (Arsenal), 3 Marcel Schmelzer (Dortmund)

Középpályások: 15 Lars Bender (Leverkusen), 19 Mario Götze (Dortmund), 2 Ilkay Gündogan (Dortmund), 6 Sami Khedira (Real Madrid), 18 Toni Kroos (Bayern München), 13 Thomas Müller (Bayern München), 8 Mesut Özil (Real Madrid), 21 Marco Reus (Mönchengladbach), 9 Andre Schürrle (Leverkusen), 7 Bastian Schweinsteiger (Bayern München)

Támadók: 23 Mario Gomez (Bayern München), 11 Miroslav Klose (Lazio), 10 Lukas Podolski (1. FC Köln)

Egy nagy kérdés van, a német csapat végre képes lesz e legyőzni a spanyolokat. Kimondva kimondatlanul, a német csapat a végső győzelemre a legesélyesebb, tekintve hogy a spanyoloknak több hiányzójuk is lesz. Évek óta a németek játsszák a legszebb focit, de 2008-óta mindig ott volt a spanyol válogatott, akik az legyőzhetetlen akadályt jelentettek a Lőw legénységnek. A világ jelenlegi talán legjobb kapusa, (Manuel Neuer), kétséget kizáróan a legjobb szélsőhátvéd (Philipp Lahm), a legnagyobb tehetségnek kikiáltott fiatal játékos (Mario Götze), a spanyol bajnok játékmester (Mesut Özil), a VB-k történetének legjobb góllövője (Miroslav Klose), mind mind a keret tagja. Mikor nyerjenek a németek, ha nem most?

Akitől sokat várnak: Mesut Özil

Nem kaphat nagyobb dicséretet egy focista, mint ha Zinedine Zidanehoz hasonlítják. A Real Madrid játékmesterét, a Blancok ”Némóját” egyre többen hasonlítják a francia aranylabdáshoz. Özil rengeteg gólpászt ad, hihetetlen játékintelligenciával rendelkezik és igen gól gazdagon játszik. A Real és a német válogatott játékát is meghatározza az, hogy milyen formában játszik a még mindig csak 24 éves középpályás.

Portugália

Kapusok: 12 Rui Patrício (Sporting), 1 Eduardo (Benfica), 22 Beto (CFR Cluj)

Hátvédek: 21 Joao Pereira (Sporting), 19 Miguel Lopes (Braga), 3 Pepe (Real Madrid), 2 Bruno Alves (Zenit), 14 Rolando (Porto), 13 Ricardo Costa (Valencia), 5 Fábio Coentrao (Real Madrid)

Középpályások: 8 Joao Moutinho (Porto), 16 Raul Meireles (Chelsea), 20 Hugo Viana (Braga), 4 Miguel Veloso (Genoa), 15 Rúben Micael (Zaragoza), 6 Custódio (Braga)

Támadók: 7 Cristiano Ronaldo (Real Madrid), 17 Nani (Man. Utd.), 10 Ricardo Quaresma (Besiktas), 18 Silvestre Varela (Porto), 9 Hugo Almeida (Besiktas), 23 Hélder Postiga (Zaragoza), 11 Nélson Oliveira (Benfica)

A Portugál válogatottnak nem termett még babér sem EB-n, sem VB-n, most viszont a nyilatkozatok alapján arra készülnek, hogy megnyerjék a kontinenstornát. A keret elég erős, egyetlen egy poszt van, amely évek, évtizedek óta a keret gyenge pontja, ez pedig a csatárposzt. Nincs egy klasszis, de legalább egy közepes játékos sem csatárposzton. Hiába van egy Ronaldo, Nani, Quaresma a keretben, ők nem csatárok, nem befejezők. Ha ezt a problémát orvosolni tudják, valóban esélyesek lehetnek a végső győzelemre. Ám történhet bármi, a csapat sikeressége egyetlen egy dologtól függ: milyen napot fog ki Cristiano Ronaldo.

Akitől sokat várnak: Cristiano Ronaldo

Nehéz szavakat találni Cristiano Ronaldo teljesítményére, elképesztő ami ebben a szezonban véghezvitt a Real Madridban. 45 gól a bajnokságban, 60 gól a szezonban! Ha úgy játszik az Európa Bajnokságon, mint a szezonban Portugáliát szinte lehetetlen lesz megállítani, elképesztő az a teljesítmény amire CR képes, zseniális játékos.  Ha van csapat, amely eredményessége egy ember teljesítményétől függ, akkor azok a Luzitánok. Sokan a legnagyobbakhoz hasonlítják Ronaldot és Messit, ám addig, amíg válogatott mezben nem tudnak úgy játszani, mint klubcsapatukban, nem érhetnek fel Peléhez, Maradonához vagy Zidanehoz. Ronaldo számára itt a lehetőség, hogy halhatatlan legyen, ha jól szerepel a csapatával a kontinesviadalon, szinte biztosan ő kapja idén az Aranylabdát.

közösség

további frisss

lap tetejére