Értük izgulhatunk Londonban

• 2012. július 25., szerda •
Szerdán elindult a 2012-es londoni olimpia, ahol 158 fős csapat képviseli Magyarországot. 3 szombathelyi sportoló is ott lesz Londonban, Hatos Gáborért, Ligeti Daniért és Pars Krisztiánért különösen izgulhatunk. A Magyar Olimpiai Bizottság előzetesen 3 aranyérmet vár a sportolóinktól, de ennél azért jóval több érmet remélünk titkon mindannyian. A Frisss.hu-n összegyűjtöttük a magyar csapat indulóit, és és egy kis esélylatolgatásba is belementünk.
Értük izgulhatunk Londonban

Atlétika: Pars arany?

Kezdjük rögtön az atlétikával, hiszen itt fog versenyezni a három szombathelyi olimpikon közül a kalapácsvető, Pars Krisztián. Parson nagy a nyomás, hiszen kimondva kimondatlanul, mindenki aranyérmet vár a szombathelyi kalapácsvetőtől.  A USA Today internetes kiadásában elindított Olympic Medal Tracker-program előrejelzése is potenciális aranyérmesként emlegeti Parsot. A magyar csapat tagjai még női maraton futásban a pályafutását Szombathelyen kezdő Kálovics Anikó, Rakonczai Bea és Erdélyi Zsófia, a férfiak között Kovács Tamás indul a maratoni távon. 110 méter gáton áll rajthoz  Baji Balkázs és Kiss Dániel, női súlylökésben Márton Anita. Madarász Viktória és Helebrandt Máté 20 km-es gyaloglásban, Farkas Györgyi hétpróbában, Orbán Éva kalapácsvetésben, Minczér Albert 300 méteres akadályfutásban, Deák Nagy Marcell 400 méteres, Kazi Tamás 800 méteres síkfutásban, Juhász Vanda női gerelyhajításban, Szabó Attilla pedig tízpróbában indul.

(Parstól aranyat várunk)

Birkózás: két szombathelyi induló a legjobb ötben?

Asztaliteniszben 4 versenyzőért szoríthatunk, név szerint Zwickl Dániel, Pattantyús Ádám, Tóth Krisztina és Póta Georgina alkotja a magyar csapatot. Leginkább a két hölgytől várhatjuk a kiemelkedő teljesítményt, Póta kétszeres, Tóth pedig már hétszeres Európa bajnok. Az ő szereplésükben benne van a negyeddöntő lehetősége, nagyon szerencsés sorsolással pedig, akár éremért is játszhatnak.

Cselgáncsban nyolc versenyzőnk képviseli a magyar színeket, közülük Ungvári Miklóstól és Joó Abigéltől várhatunk kimagasló teljesítményt. Ungvári háromszoros Európa Bajnok, és háromszoros VB bronzérmes, Joó pedig friss Európa bajnokként érkezhet Londonba. A csapat tagja még Csoknyai László, Bor Barna, Csernovizczki Éva, Karakas Hedvig, Mészáros Anett és Madarász Tamás.

Evezésben két párosunk indul, kormányos nélküli kettesben a Simon Béla, Széll Domonkos, a könnyűsúlyú kétpárevezőskőknél pedig a Hirling Zsolt, Varga tamás páros, az ő céljuk a legjobb 10-be való bejutás lehet.

A birkózók között két szombathelyi fiúért szoríthatunk, mindketten szabadfogásúak között versenyeznek, Ligeti Dani a 120 kg-ban, Hatos Gábor pedig 74-kg-ban. A két sportoló edzője Veréb István mint elmondta a Frisss.hu-nak: -a legjobb ötbe várja tanítványait, de úgy gondolja benne van a fiúk szereplésében egy érem megszerzésének a lehetősége is. Szintén a szabadfogásuka között indul Sastin Marianna, aki a magyar csapat egyetlen női birkózója. A kötött fogásúak között indul Módos Péter (55 kg), Deák Bárdos Mihály (120 kg), Lőrincz Tamás (66 kg), Bácsi Péter (74 kg).

(Ligeti Dani és Hatos Gábor)

Kajak, kenu: marad a magyar sikersportág?

A kajak, kenu mindig is sikersportág volt Magyarországon, remélhetőleg idén is érmeket szállítanak sportolóink.  Vajda Attilától mindenki azt várja, hogy megvédje olimpiai bajnoki címét kenu 1000 méteren, Janics Natasa két aranyérmet is szerezhet, egyesben 200 méteren, párosban pedig régi harcostársával, Kovács Katalinnal.  Kozák Danutában is benne van egy érem lehetősége és a szakemberek szerint nem szabad leírni a női kajak négyest 500 méteren (Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina) és a férfi négyest 1000 méteren (Vereckei Ákos, Kucsera Gábor, Kammerer Zoltán, Boros Gergely). Dombi Rudolf és Kökény Roland kajak kettes 100 méteren próbálkozik, számukra a döntőbe kerülés a cél.

Tornászaink közül a figyelem elsősorban Berki Krisztiánra fog irányulni, az ő aranyérmét szinte biztosra veszi mindenki, hiszen a lólengés egyeduralkodója már évek óta és élete legfontosabb versenyeként jellemezte a londoni megmérettetést. Persze nem szabad elfelejteni Hidvégi Videt és Böczögő Dorinát sem akik képesek lehetnek meglepetést okozni saját számukban.

Sportlövőin közül ki kell emelni Sidi Pétert aki negyedik olimpiájára készül és egyértelműen éremesélyesként várja az olimpiai játékokat. Csonka Zsófia és Bognár Richárd számára a tisztes helytállás lehet a cél.

Úszás: Gyurta, Cseh, Hosszú, Jakabos érmek hada?

Ahogy az megszokott, a legnagyobb érdeklődés most is úszóinkra irányul. Közűlük is kimagaslik Cseh László, az olimpia legnagyobb kérdése magyar szempontból, hogy Laci végre képes lesz e legyőzni nemezisét, az amerikai Michael Phelpset. Ha nem lenne az amerikai, Laci 3-4 versenyszám legnagyobb esélyese lenne, így viszont izgulhatunk. Gyurta Dani saját számának legnagyobb esélyese tőle aranyérmet vár mindenki. A nők közül Hosszú Katinkától és Jakabos Zsuzsannától várhatjuk, hogy érmet hozzanak haza. Érdemes még kiemelni Kiss Gergőt is aki szintén képes lehet arra hogy az első háromban végezzen. Reméljük jót tett az ajkai úszónak a szombathelyi felkészülés. A csapat tagja még Risztov Éva, Biczó Bence, Kapás boglárka, Verrasztó Dávid, Verrasztó Evelin, Bernek Péter, Mutina Ágnes, Takács krisztián, Molnár Ákos, Bohus Richárd, Kozma Dominik, Gyurta Gergely, balog gábor, Gercsák Csaba.

Cseh László. Nagy ellenfele Michael Phelps Londonban is aranyért(aranyakért) úszik

Vízilabda, kézilabda: 3 csapat 1 érem?

Három csapatunk is képviseli az országot Londonban, a férfi kézilabda, a férfi vízilabda, és a női vízilabda csapat. A női vízilabda válogatottól (Antal Dóra, Bolonyai Flóra, Bujka Barbara, Czigány Dóra, Csabai Dóra, Drávucz Rita, Gangl Edina, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Menczinger Katalin, Szűcs Gabriella, Takács Orsolya, Tóth Ildikó) érmes helyezést várhatunk, idén a Világbajnokságon bronzérmet szereztek Merész András lányai.

Ha férfi vízilabda, akkor olimpiai bajnoki cím, az elmúlt években ezt szokhattuk meg Kemény Dénes csapatától, idén azonban nagyon nehéz feladat elé néznek a fiúk. (Biros Péter, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Madaras Norbert, Nagy Viktor, Steinmetz Ádám, Szécsi Zoltán, Szivós Márton, Varga Dániel, Varga Dénes, Varga Tamás) A 2008-as pekingi győzelem óta, nem tudott tornát nyerni a csapat és többször is ideje korán elvéreztek a fiúk. Persze az is igaz, hogy a Kemény legények az olimpia idején vannak a csúcson és a magyar szurkolók várhatóan pokoli hangulatot teremtenek Londonban minden mérkőzésen.

A kézilabdás fiúk (Császár Gábor, Fazekas Nándor , Gulyás Péter, Harsányi Gergely, Ilyés Ferenc, Iváncsik Gergő, Lékai Máté, Mikler Roland, Mocsai Tamás, Nagy László, Pérez Carlos, Schuch Timuzsin, Vadkerti Attila, Zubai Szabolcs) a szív bajnokai, az utóbbi világversenyeken olyan elszántságról, küzdeni akarásról tettek tanúbizonyságot, hogy képesek voltak maguk mögé állítani az egész országot. Mocsai Lajos csapata most, hogy Nagy László visszatért, akár még a legjobb négyig is eljuthat, ott pedig már bármi megtörténhet.

(A magyar kézilabda válogatott is készen áll a küzdelmekre)

Ökölvívás, öttusa, vívás: nincs érmes-remény?

Több olyan tradicionális sikersportágunk van, amelyben idén meglepetés lenne az érem szerzés. Nem volt olyan régen, amikor a ’90-es években Kovács István vagy Erdei Zsolt szereplése kapcsán nyugodt szívvel vizionálhattunk, érmes, vagy érem közeli eredményt ökölvívásban.  Káté Gyula, Varga Miklós és Harcsa Zoltán nem valószínű, hogy a nagy elődök nyomába ered. Az öttusa szintén sikersportág volt itthon, most azonban nem számíthatunk kiemelkedő eredményre a Kasza Róbert, Marosi Ádám, Tóth Adrienn, Kovács Sarolta négyestől. Vívásban hosszú ideig biztosra vehettük, hogy lesz magyar érmes az aktuális olimpián, most azonban a legtöbben visszafogott teljesítményt várnak az Imre Géza, Szilágyi Áron, Mohamed Aida, Szász Emese összetételű vívó csapattól.

Három kerékpárosunk is elindul az ötkarikás versenyen. Parti András és Benkó Barbara hegyi kerékpározásban, Lovassy Krisztián országúti kerékpározásban. Barta Nóra és Gondos Flóra női 3 méteres műugrásban indul, szinkronúszásban pedig egy páros Czékus Eszter és Kiss Szofi képviseli Magyarországot. Súlyemelőnk is lesz Londonban, Nagy Péter személyében. Teniszezőink közül Szávay Ágnes és Babos Tímea egyesben és párosban is elindul az olimpián, triatlonban Kovács Zsófia szerezte meg a kvótát az induláshoz. Detre Diána, Berecz Zsombor és Gádorfalvi Áron vitorlásként áll rajthoz.

Magyar csapat számokban:

1 – sportoló indul három sportágban: országúti kerékpár, triatlon és súlyemelés

2 – csapatsportágban, kézilabdában és a vízilabdában indulnak magyarok

3 – csapattal: férfi és női vízilabda, férfi kézilabda

12 – címvédő található a csapatban

14 – olimpiai bajnok utazik Londonba

15 – éves a csapat legfiatalabb tagja, az úszó Szilágyi Liliána

24 – sportágban indul magyar sportoló

32 – fővel az úszóké a legnépesebb küldöttség

44 – éves a csapat legidősebb tagja, a sportlövő Bognár Richárd

63 – női sportoló van a csapatban

82 – éremmel a vívás a legeredményesebb sportág magyar szempontból

95 – férfi sportoló van a csapatban

98 – éves Tarics Sándor, a legidősebb magyar – és egyben egyetemes – olimpiai bajnok, aki el akar látogatni Londonba. A vízilabdázó az 1936-os berlini olimpián állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

125 – versenyszámban lesznek érdekeltek a magyarok

158 – fős a magyar csapat

160 – aranyérmet nyertek a magyarok eddig az ötkarikás játékokon

462 – érmet szereztek a magyarok a nyári olimpiákon

1000 – az olimpiát megelőzően csaknem ennyi doppingvizsgálaton estek át a magyar csapat tagjai

1700 – km a Budapest-London távolság

3405 – pont a magyarok mérlege az olimpiákon

A Frisss FM 97,7-en péntektől naponta három alkalommal: 7,14,18 órakor jelentkezik olimpiai híradóval, de a Frisss.hu-n is értesülhet a legfrissebb olimpiai hírekről!

közösség

további frisss

lap tetejére