Eldőltek az európai top bajnokságok

F.B. • 2013. április 03., szerda •
Bár még csak március vége van, az európai topbajnokságokban már minden eldőlt, izgalmakat nem igazán találunk már egyik bajnokságban sem. A Bayern München két év után visszaült a trónra, a tavaly bajnoki címétől megfosztott Manchester United, Barcelona kettős pedig visszavette az első helyezettnek járó bajnoki trófeát. Egy csapat van amely szinte biztosan megvédi címét, ez pedig a Juventus. A Frisss.hu-n a 4 nagy európai bajnokságot vizsgáljuk.

Talán Németországban a legegyszerűbb a helyzet. A Bayern München az idei évben nemes egyszerűen bedarálta a mezőnyt. 7 fordulóval a bajnokság vége előtt 20 pontos előnnyel vezetik a tabellát, mindössze egy vereséget szenvedtek, azt is még a 9. fordulóban a Bayer Leverkusen ellen. Szezon előtt nagy volt a nyomás a bajorokon, hiszen két éve nem tudták már megnyerni a német bajnoknak járó salátástálat. A Borussia Dortmund uralta a bajnokságot, a müncheniek pedig úgy indultak neki a szezonnak, hogy idén megmutatják ki Németország királya. Hiába volt erős a Dortmund idén is és hiába játszott biztatóan idén a Leverkusen és a Schalke 04 is a bajorok idén magasabb szinten álltak. Jupp Heynckes csapata 78 gólt rúgott eddig a szezonban, ami nagyszerű eredmény, ám ennél is elképesztőbb hogy a bőrnadrágosok kapusa Manuel Neuer 13 gólt kapott csak! Ennél kevesebb gólt idén egy csapat sem szedett be, talán nem túlzás kijelenteni Neuer a jelenleg legjobb formában lévő kapus. Nagy szerepe van a jó szereplésben Heynckes mesternek, aki remek együttest  rakott össze. Megtalálta végre Toni Kroos helyét a csapatban, aki klasszis teljesítményt nyújt, kirakta a kezdőből Mario Gomezt és helyette megadta a lehetőséget Mario Mandľukicnak, szintén bátran nyúlt Arjen Robbenhez, a holland klasszishoz, aki szintén a kispadon találta magát, ám a játékos nem sértődött meg ezen. Robben helyén pedig ott tündökölt az év játékosa Thomas Müller, akinek a teljesítményére még a német szakírók sem nagyon találják a szavakat.

Tavaly a Manchester United 8 pontos előnyről bukta el a bajnokságot az utolsó percekben. Sir Alex Ferguson természetesen azonnal vissza akarta szerezni a trónt, ezért elhozta az Arsenaltól a világklasszis csatárt Robin van Persiet, aki levette a terhet Wayne Rooneyról, és a United gépezetének egyik legfontosabb láncszeme lett. November óta nem szenvedtek vereséget a Vörös Ördögök, akik mindössze háromszor kaptak ki idén. Sok összetevője van annak, hogy a Fergie-fiúk már március végére 15 pontos előnyt szereztek és már bajnoknak mondhatják magukat. Egyfelől Sir Alex tanult a hibákból és sokkal biztonságibb játékot játszat fiaival, aki idén tucatszám szállították az 1-0-s, 2-1-es győzelmeket, a mester csapata a helyzetkihasználásokban is előre lépett, a fentebb már említett van Persienek köszönhetően. Másfelől meg kell jegyeznünk, hogy idén nem igazán volt kihívója Rooneyéknak. A szezon elején úgy tűnt, a Chelsea lehet a nagy rivális, hiszen a BL címvédői sokáig tartották a lépést a Uniteddel, sőt, ők diktálták a tempót. A londoni kékek azonban októberre kipukkantak, a Manchester City pedig nem tudott egyenletesen jó teljesítményt nyújtani. Ha Fergusonék nyáron szereznek egy klasszis középpályást, akkor hosszú évekig bebiztosítják maguknak a bajnoki címet.

Talán már október közepén biztossá vált, hogy a Barcelona visszaszerzi bajnoki címét a Real Madridtól. Közel egy évtizede a spanyol bajnokság kétcsapatos küzdelemmé silányult, a katalánokon és a királyiakon kívül más nem jut a bajnoki cím közelébe. Az utóbbi években a bajnoki cím kulcs az volt, melyik gárda tudja nagyobb magabiztossággal legyilkolni a spanyol bajnokság kiscsapatait. Nos, a Real idén többször is pontot vesztett ellenük és novemberre eljutottak odáig Mourinho fiai, hogy már nem is vették komolyan a bajnokságot, mivel akkora előnyt épített ki a Barcelona. Messinek a legjobban ezek ellen a kiscsapatok ellen megy, ezeken a meccseken meglövi a maga 3-4 gólját, nemhiába tart már most 43 gólnál. Elképesztő ütemben termeli a gólokat a kis argentin, valószínű megdönti idén a tavaly felállított 50 gólos bajnoki rekordját. Tito Villanova nem változtatott semmit azon amit Guardiola kitalált, a gépezet pedig jól működött, így a Real pocsék idényének is hála már a bajnokság felénél mindenki biztos volt a katalán bajnoki címben. Kérdés, mire megy a Barca a BL-ben, hiszen az az igazi erőfelmérő a számukra. Mindenesetre nem túl rózsás a csapata kilátása azután, hogy a Madridiak pár hete 4 nap alatt kétszer is simán leiskolázták az edzőjüket vesztett katalánokat.

Egyedül az olasz bajnokságban lesz címvédés a négy nagy európai topbajnokságban. A Juventus már a bajnokság indulása előtt is minden fogadóirodánál hatalmas esélyes volt, a zebrák pedig hozták a papírformát. Eleinte úgy tűnt, az Inter méltó ellenfele lehet Conte csapatának, elvették a Juve veretlenségét Torinóban és úgy tűnt a fekete kékek lehetnek a nagy kihívók, ám a Milánóiak most már ott tartanak, hogy annak is örülniük kell ha a legjobb öt közelébe maradnak. A Másik milánói csapat az AC Milan ellenkező utat járt be, 5 meccs után még nem tudtak bajnokit nyerni, aztán télen jött Balotelli és megtáltosodott a csapat. Ha januárban indult volna a bajnokság akkor talán bajnoki címet is ünnepelhetnének a piros-feketék, azonban későn ébredtek Allegrei fiai. A Napoli is megszorította a Juvet, de igazán nem tudtak ellenfelei lenni a torinóiaknak. Antonio Conte csapatában nincsenek klasszis játékosok, nincsenek igazi sztárok, viszont talán ők a legegységesebb csapat, amely jelenleg hétről hétre pályára lép. Taktikailag is az egyik legsokoldalúbb csapat, jelenleg Olaszország elsőszámú gárdája, úgy tűnik, mostanában nem kell aggódniuk amiatt, hogy valaki letaszítja őket a trónról. 

közösség

további frisss

lap tetejére