Dévai Boglárka kálváriája

sd • 2021. január 13., szerda •
Tavaly októberben még világkupa-győzelmet ünnepelhetett a hosszan tartó sérüléséből felépült szombathelyi Eb-győztes, aztán jött az újabb horrorsérülés, ezúttal a térdét érte komoly csapás.
Dévai Boglárka kálváriája

2018 augusztusa: Dévai Boglárka Európa trónján, öröm, boldogság, Szombathely és benne a Rácz család új csillaggal örvendeztette meg a magyar tornasportot.

2018 szeptembere: hamar tovaszállt az öröm, amikor Bogi lábujjsérülést szenvedett, majd következett két teljes év, mire rendbe jött a sérült rész.

2020. október 3.: hosszú kihagyás után Bogi újra a szőnyegen, ráadásul Szombathelyen, a szokásos nemzetközi torna világkupán. Majd nekifut, dobbant, ugrik, repül, és földet ér. Remek kivitelezés, hibátlan gyakorlat, a pontok most csak másodlagosak, a lényeg, hogy visszatért. De ahogy megjelennek a pontok, kiderül, hogy több ez mint visszatérés, szinte tokostul döntötte be a ház ajtaját Bogi, aki egyből a dobogó tetejét foglalhatta el. Örömkönnyek, boldogság, Dévai Boglárka ismét rálépett a sikerek útjára.

2020. október 17.: Bogi edzésben, gyakorolja a dupla csavaros ugrást, ám a kivitelezés során valami hiba csúszik a műveletbe.

- Azt éreztem, hogy lassú a csavarom, ilyen még nem fordult elő velem, nem is nagyon tudtam, hogy hogyan korrigáljak. A leérkezés nagyon szerencsétlenül sikerült, a lábam ért le először, majd oldalfekvésbe csapódtam le, mivel még csavartam tovább és a lendület is vitt. Mindennek eredményeként az alsó lábszáram 45 fokban kifordult, ami ugyan fél percen belül magától visszaugrott, de maradandó nyomai lettek. Belső oldalszalag, porcsérülés, keresztszalag-szakadás, minden sérült - mondta el lapunk megkeresésére Dévai Boglárka. Hozzátette: egy műtéten már túl van, de vár rá még egy, amelynek során a keresztszalagját operálják meg. Ezzel kapcsolatban az okozza a nehézséget, hogy ki kell várni, mire 110-120 fokig be kell tudja hajlítani a térdét. Jelenleg rehabilitációs szakemberhez, gyógytornászhoz jár annak érdekében, hogy minél előbb be tudja hajlítani a térdét a kívánt mértékig.  

- Nem mondom azt, hogy örülök ennek, meg jól vagyok, mert az elmúlt lassan 3 évben jó, ha fél év volt problémamentes. Nehezen viseltem az újabb csapást, az első 1-2 hónap katasztrofális volt, lelkileg sokkal nehezebb ezt feldolgozni, mint fizikailag. De mára el tudtam fogadni, hogy megint gond van, csak azt nehéz feldolgozni, hogy a sikeres visszatérést követően megint egy horrorisztikus baleset történt velem - fogalmazott Déva Boglárka. Kérdésünkre válaszolva elmondta azt is, hogy egy pillanatig sem fordult meg a fejében, hogy feladná a harcot és befejezné a tornát. Öt éves kora óta része a sport a mindennapjainak, mint mondja, az álmokat nehéz feladni, ami az ő esetében az olimpiát jelenti. Úgy érzi, nem ért még fel a csúcsra és bár hosszú rehabilitációs időszak elé néz, lépésről lépésre szeretne haladni és mielőbb túl szeretne lenni a keresztszalag műtéten.              


fotó: Vas Népe / Unger Tamás

közösség

további frisss

lap tetejére