Dancsó Zoltán kickbox vb-ezüstje Törökországban

• 2013. december 11., szerda •
Dancsó Zoltán a 9. VB. döntőjén ezüstérmet szerzett Törökországban. November 29. és december 8. között Törökország adott otthont a 2013.évi WAKO Kick-box világbajnokságnak, ahol 5 kontinens 60 országából mindegy 1011 versenyző mérkőzött meg a minél fényesebb érmekért. A tengerparti Antalyatól mintegy 30 km-re elhelyezkedő 5 csillagos Maritim Pine Beach Resort kiváló ellátást biztosított a VB résztvevőinek.
Dancsó Zoltán kickbox vb-ezüstje Törökországban

A szombathelyi Metex05-Controll Sportegyesület versenyzője, az utánpótlás EB-n bronzérmet szerzett Varga Martin a felnőttek között 63kg kick-light szabályrendszerben újoncként utazott a VB-re. A szerencsétlen sorsolás miatt rögtön az első mérkőzésén a kategória későbbi világbajnokával, az orosz Ramis Abdullinnal kellett megküzdenie a továbbjutásért. Martin támadásait az orosz az első két menetben rendszerint kemény combrúgásokkal kontrázta, amivel jelentős pontelőnyre tett szert. Martin a harmadik menetre támadásaiban ritmust váltott, és néhány pontos jobbegyenessel megtörte az orosz ellenállását. Az idő azonban kevésnek bizonyult, hogy az első két menet ponthátrányát behozza, így az orosz versenyző jutott tovább, aki élt is a lehetőséggel, hiszen meg sem állt a világbajnoki címig. Martin a kilencedik helyen végzett a VB-n.

Kicsi ismét a dobogón

Dancsó „Kicsi” Zoltán a 9. light-contact világbajnokságán, 9. Világbajnoki döntőjén szerepelt Antalya-ban. Eddigi pályafutása alatt 1997-től a kétévente megrendezett világbajnokságokon, minden alkalommal döntőzhetett, a mérlege 2 ezüstérem és 6 aranyérem volt. Kicsi már ezzel önmagában sporttörténelmet írt, főleg ha azt is hozzávesszük, hogy két súlycsoport (79, 84) világbajnokának mondhatja magát. Dancsó 2013-ban a 89kg-os súlycsoportot célozta meg. A két évvel ezelőtt elért vb-címéért járó erőnyerő pozícióját elveszítette, mivel ebben a súlyban először lépett tatamira világversenyen. Kicsi a 16 között kezdte meg a versenyzést, nem éppen a legszerencsésebb sorsolással, a 89kg 3-szoros orosz világbajnok ágára sorsolták. Első ellenfele egy hazai versenyző, a török Cemali Ali Alvattar volt, akit technikás, támadó szellemű küzdelemben, egyhangú pontozással utasított maga mögé. Az agresszív és szabálytalanul küzdő török egy-két rohamban indított támadásait kivéve nem okozott nehézséget a szombathelyi versenyzőnek, és bejutott a nyolc közé, ahol az orosz világbajnok Ildar Gabbasov várta.

A súlycsoport döntőjéből felfokozott érzelmekkel telített, magas színvonalú mérkőzés kerekedett. Az erősebb testfelépítésű, s fiatalabb orosz versenyző magabiztosan kezdte a küzdelmet, próbálta a távolságot felmérni, és saját stílusát ráerőltetni a mi fiúnkra. Kicsi azonban rendre megkontrázta az orosz támadásait, jó ütemeket fogott rajta, értékes pontokat gyűjtött. A második menetben Kicsi a belharcot kezdte erőltetni, ám az orosz észrevehetően tartott ettől, és a közelkerüléskor rendszerint lefogta, majd testsúlyával próbálta Őt fárasztani. Távolról viszont továbbra is pontosabbak voltak Dancsó technikái, és frissebbnek is tűnt. A harmadik menetben az orosz lábtechnikákkal kezdett, ami után Kicsi rögtön kemény jobbegyenesekkel válaszolt, a pontok pedig ide-oda mentek, hol Kicsi, hol Gabbasov vezetett egy-egy ponttal. A menet végére egyértelműen látszódott, hogy a Controll versenyzője jobb kondícióban van, kevésbé tűnt fáradtnak, űzte-hajtotta az oroszt, és szoros csatában 3:0-s megérdemelt győzelmet aratott, így négybe jutott.

Az elődöntőben az olasz Domenico Pappaceno próbálta útját állni, azonban már az első menetben láthatóvá vált Kicsi technikai–, és erőfölénye, amely a további menetekben csak fokozódott. Végül magas pontkülönbséggel utasította maga mögé a győzelemre erősen motivált olasz versenyzőt. A döntőben a felső ágról bejutott vb bronzérmes német Fabian Fingenhut következett. Az első menetben látszódott, hogy a német valamivel jobban érzi a távolságot, és könnyedebben mozog a tatamin, a menet végén néhány pont előnyre tett szert. A második menetben aztán Kicsi megelőző egyenes ütései és felülései rendre célt találtak, amellyel döntetlenre felhozta az eredményt. A harmadik menetben egyértelműen Dancsó Zoli volt a támadóbb szellemű, a németet többször a tatamin kívülre hajtotta, azonban pontlevonást még sem ítélt a bíró. Egy-egy pont előny ugrált, hol a némethez, hol Kicsihez, s sajnos a menet lefújásakor ez az 1 pont előny éppen az ellenfélnél volt, így lett Kicsi ezüstérmes. 

közösség

további frisss

lap tetejére