Bulikirály, evezős lajhár, olimpiai bakik

frisss • 2012. augusztus 13., hétfő •
Vége a 2012-es nyári olimpiai játékoknak, és az elmúlt két hét sem volt mentes botránytól és bakitól. Említhetnénk a tollaslabdások csalási kísérletét, az elrontott magyar himnuszt , de emlékezetes marad az a pillanat is, amikor megismerhettük az "angolna" utódját, az "evezős lajhárnak" nevezett olimpikont...

Megoldotta a magyar család: a legkisebb tag piros-fehér-zöld zajvédőt kapott a szurkoláshoz (forrás:origo.hu)

Természetesen nem csak vicces vagy épp elgondolkodtató élmények értek minket eddig az olimpián, magyar sportolóink szenzációs eredményeket értek el a mérleg: ‎8 arany, 17 érem, 34 pontszerző hely. Kilencedikek vagyunk az éremtáblázaton. (Usa, Kína, Nagy Britannia a dobogós sorrend) Nem feledjük és nagyon jó szívvel emlékezünk Szilágyi Áronra, Gyurta Danira, Berki Krisztiánra, a duplázó Kozák Danutára, a kajakos lányokra és fiúkra, vagy  szombathelyi hősünkre, Pars Krisztiánra, de  Risztov Éva is örökre beírta nevét az "aranyosok' közé.

Vicces vagy épp kínos pillanatok is akadtak a 2012-es londoni olimpián. Íme a teljesség igénye nélkül a frisss.hu szubjektív válogatása:

Isten áldd meg.. De kit is?

A londoni olimpia első Magyar aranyérménél történt az a roppant kínos eset, hogy bizony rossz kazit dobtak az angolkák a lejátszóba. Felmerül a kérdés, hogy vajon hanyagul a youtube-ról tölthettek le valami átdolgozott verziót, vagy gondolta egy öntudatos halvérű énektanár, hogy ő majd tudja fejből? Nem tudni. A dolog ennél kellemetlenebb, hisz ezzel minket vettek fél válról ismét, de ez természetesen semmit sem von le Szilágyi Áron elképesztő teljesítményéből.

Fennakadt a kalapács

Pars Krisztián a harmadikra dobott 80,59-es dobásával olimpiai aranyérmet nyert kalapácsvetésban, A finálé azonban nem volt zökkenőmentes. Második dobásánál alaposan megváratták a magyar kalapácsvetőt, mivel előtte Kozmus a hálóba vágta a szert, s a pályabírók sokáig tanakodtak, mennyire sérült meg a ketrec. Pars már levetkőzött, majd visszaöltözött. A közjáték miatt húsz percig állt a verseny. Csak egy létra kellett volna, vagy egy gyorsabb döntés, hogy leeresztve a ketrecet, könnyen kiszabadítható a szer a hálóból...

Pars Krisztiánról egy humorosnak szánt kép

Inkontinenciában szenvedő úszók?

A 2012-es olimpián nyilatkozta le először egy úszónő, hogy mindenki beleengedi a medencébe. „A medencében nem víz van, hanem hígított vizelet” – mondta Carly Geehr, amit Ryan Lochte csak megerősíteni tudott. Az olimpiai bajnok egy londoni rádiónak nyilatkozva ismerte el, vele is előfordul, hogy beleereszti, de ő van olyan figyelmes, hogy a versenymedencében nem könnyít magán. Lochte ezzel magyarázta, hogy a bemelegítéseknél nem megy ki üríteni: nem pazarolná szívesen az időt a ki-bemászásra.

A földönkívüliek is kíváncsiak voltak a megnyitóra

A világon a legtöbb szempár a londoni olimpia megnyitójára szegeződött. Nem túlzást ezt kijelenteni,hisz egy szemfüles operatőr lencsevégre kapta, ahogy univerzumbeli társaink is eljöttek, hogy élőben gyönyörködjenek a földbéli legnagyobb sportesemény megnyitójában.

Megérkezett a felejthetetlen angolna utódja: az evezős lajhár

Emlékezzünk vissza 2004-re, amikor is az uszodában kisebb csodának lehettünk szemtanúi. Eric Moussambani volt az az úriember, aki megajándékozott minket az olimpia történelmének leghosszabb 100 gyorsával. A videóhoz nem kell sok kommentárt fűzni, talán annyi elég, hogy a sportember pár hónappal az olimpia előtt még rendes uszodát sem látott. Az élményt fokozza a zseniális sportkommentártor Knézy Jenő. A videóval emlékezünk rá is.

Marketingnek sem utolsó, csak rá figyelt a közönség

A 35 éves nigeri Hamadou Djibo Issaka kapta az angol sajtótól az evezős lajhár elnevezést, aki harcolva az elemekkel végül sikerrel járt: 8:09.66 perces idővel (1:40 perccel lemaradva a futam győztese, és 1:12-vel a selejtező második leggyengébb evezőse mögött) célba ért, és boldogan üdvözölte az őt éltető közönséget. „Egész jól ment az evezés" – idézi a futam utáni nyilatkozatát a Huffington Post. – Célba értem, ami nagyszerű érzés!" Issaka – akárcsak nagy elődje, az Egyenlítői Guinea-i Eric Moussambani – nem sokkal a játékok előtt sajátította el új sportága alapjait Szabadkártyával jutott ki az olimpiára és a játékok előtt Egyiptomban 2 egész hónapot gyakorolt. 

 

A rúdugrás veszélyei

Bizony a rúdugrás veszélyes. Igaz, az olimpiára már kijutni is hatalmas érdem, de soron következő atlétánk a 'találkozás' pillanatában biztos elgondolkodott azon, miért is választotta a sportot élete céljául... Így már Önök is érteni fogják:

Tollbamondás

A tollaslabdások, azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy néhány játékos megpróbálta befolyásolni a mérkőzések kimenetelét, azért, hogy ne kelljen a többi csoportból érkező honfitársakkal megküzdeni. A történek miatt diszkvalifikáltak egy indonéz, egy kínai és két dél-koreai párost, a negyeddöntők mezőnyét pedig teljesen átszervezték. A NOB szerint az ilyen esetek jelentik a legnagyobb veszélyt a játékokra, de a többi sportoló is mélyen elítélte a tollasozólányokat.  

Robert Harting tud bulizni (foto telegraph.co)

A bulikirály

Nyilván feloldandó a verseny és az elmúlt négy év feszültségét, a sportolók jót buliztak a versenyek után. Robert Harting, a férfi diszkoszvetés német aranyérmese, aki a sikere után elveszítette az akkreditációs kártyáját, és egy gyorsvasút ülésén aludt éjszaka, a nyilvánosságra jutott eset után így nyilatkozott:

 „A jó sportoló az éjszakai életben is a legjobbak közé tartozik.″

közösség

további frisss

lap tetejére