Az európai futball csúcsa

FB • 2012. augusztus 21., kedd •
A hétvégén elrajtolt a a világ két legjobb bajnoksága a spanyol Primera Division és az angol Premier League. A két regnáló bajnok a Real Madrid és a Manchester City, a legnagyobb kérdés hogy lesz-e címvédés vagy új királyt koronáznak jövő májusban.

 

Spanyolország

Nem lehet azt mondani, hogy a világ egyik legjobb és legszínvonalasabb bajnoksága, a La Liga izgalmakban bővelkedne. Elég csak megnézni a statisztikákat és máris rájövünk, ez egy kétcsapatos bajnokság. Az utóbbi három évben a harmadik helyen végző Valencia rendszeresen 20 ponttal maradt el a második helyezettől.

(Ronaldo csendre inti a Nou Camp közönségét)

Sokan megjegyzik, elég lenne, ha egy oda-visszavágót rendezni a Real Madrid és a Barcelona között. Bár az első fordulóban a címvédő királyi gárda döntetlent játszott, ám biztosak lehetünk benne, hogy idén is a két gigász fog a bajnoki címért küzdeni. A Real Madrid kerete nem változott az idén, eddig sem a távozók, sem az érkezők oldalán nincs számottevő játékos, az ő legnagyobb erejük a csapategységben lehet, hiszen José Mourinho immár három éve irányítja a csapatot, amelynek gerince nem változott. Persze augusztus 31-ig a játékos piac zárásáig még változhat a helyzet, hiszen a Real egész nyáron udvarolt a londoni Tottenham Hotspursnek Luka Modricért.

(Tavaly a Madrid örülhetett a bajnokság végén)

A Barcelona keretében már több változás volt, kezdjük rögtön azzal, hogy a katalán csapat edzőt váltott, Pep Guardiola helyét eddigi segítője Tito Villanova vette át. Az eddig is bombaerős kerettel rendelkező Barcelona leigazolta a friss Európa Bajnok Jordi Albát a Valenciától, illetve az Arsenal csupa szív középpályását, Alex Songot. A többiek? A Valencia harmadik helye most is biztosnak tűnik, talán csak az Atletico Madrid lehet az, aki megszorítja. A Bajnokok Ligája indulást érő negyedik helyre esélyes még a Sevilla, az Athletic Bilbao és a Malaga is.

 

Anglia

A hétvégén elkezdődött az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, a Premier League 2012/2013-as szezonja, amelyben az első helyért várhatóan a két manchesteri sztáralakulat, a United és a City mellett a Bajnokok Ligája-győztes Chelsea lesz versenyben. A címvédő Manchester City 15 millió fontért szerződtette az Evertontól Jack Rodwellt, a tavalyi keretet sikerült megtartani. Roberto Mancini csapata ismét versenyben lehet az első helyért. Az idény első címét már megnyerte a csapat, miután a Szuperkupáért 3-2-re legyőzte a Chelsea-t.

(A nagy kérdés, hogy a City megvédi e a címét)

Az aranyéremről legutóbb az utolsó percekben lemaradt Manchester United két nagy nevet szerződtetett. A Borussia Dortmundtól leigazolta a japán Kagava Sindzsit és leigazolták az Arsenal holland góllövőjét Robin van Persiet, aki az előző idény gólkirálya volt. A Bajnokok Ligája-győztes Chelsea csapatát meghatározó hagyták el, helyettük érkezett Eden Hazard, Oscar és Marko Marin. A londoni kékek Roberto di Matteo vezetőedző irányításával az előző szezonban nem túl látványosan, de rendkívül eredményesen játszottak, ennek is köszönhették a BL-ben aratott diadalt.

(Eden Hazard a liga legnagyobb sztárja lehet)

Az Arsenal a sok távozó ellenére még most is képes lehet odaérni a legjobb háromba, főleg ha az új igazolások, főleg Lukas Podolski és a francia gólkirály Olivier Giroud képesek hozni azt a teljesítményt, amit elvárnak tőlük. A Tottenham Hotspurs Adres Villas-Boas vezetőedzővel indult el az új bajnokságban és elnézve a keret erősségét esélyesek a dobogóra.

  

közösség

további frisss

lap tetejére