5. az olimpián Hatos Gábor

mti,frisss • 2012. augusztus 10., péntek •
A szombathelyi Haladás sportolója, Hatos Gábor két nyert mérkőzés után kettőt veszített, így ötödik helyen zárt a londoni olimpia pénteki versenynapján. "Az is nagy dolog, hogy kijutottam az olimpiára" - mondta Hatos, aki Pekingben fülgyulladás miatt nem indulhatott el. "Lesz bennem annyi tűz, hogy a következő játékokat is megcélozzam."

Az idén és tavaly Európa-bajnoki, 2010-ben pedig világbajnoki bronzérmes magyar birkózó a 2006-ban vb-harmadik, 2008-ban olimpiai ezüstérmes üzbég Szoszlan Tyigijevtől kapott ki két menetben a bronzmeccsen.Mindkét birkózót az iráni Gudarzi búcsúztatta, Hatost a döntőbe jutástól, Tigijevet a negyeddöntőben győzte le, majd az üzbég a vigaszágon a bolgár Kiril Terziev ellen javított.

fotó:mti

A bronzmeccsen aktívan egymásnak estek a felek, de akció nem volt az első 50 másodpercben. Tovább gyürkőzött a két birkózó, aztán 1:20-nál az üzbég egy gyors lábratámadással pontot szerzett. Hatos próbált erőlködni, támadta az ellenfelet, de az első menet elment, ez az üzbégé lett.

A második menetben Hatos kezdeményezett, de az üzbég remekül hárított. Akciót egyik birkózó sem tudott kezdeményezni, így 2 perc után jöhetett a golyózás, ebben Tigijev szerencsés volt és a pirosat húzta. Tigijev hatos bal lábát kérte, aki ügyesen igyekezett tartani magát, de végül 10 másodperc után „felborultak”, és a mérkőzésvezető megadta a pontot az üzbégnek.

Tigijev tehát megnyerte a bronzmeccset, Hatos pontszerzőként az ötödik helyen zárt a férfi szabadfogású birkózók 74 kilós súlycsoportjában.

„Nagyon hosszú volt a nap, egytől nyolcig itt voltam, próbáltam melegen tartani az  izmaimat. Nehéz volt összeszednem magam az elveszített elődöntő után. A golyózás sajnos nem nekem kedvezett, amikor kihúzta a pirosat, biztos volt, hogy akciót hajt majd végre. Pedig a harmadik menetben meg lehetett volna a meccs, éreztem rajta a fáradtságot. Stabil, rutinos birkózó az üzbég, sajnos otthon kevés ilyen szintű edzőpartnerem van. Persze járunk külföldre, de az ennyire elég. Egyik szemem sír, a másik nevet, mert örülök, hogy olimpián lehettem, és szabadfogásúként pontot szereztem. Az is nagy dolog, hogy kijutottam az olimpiára" - mondta Hatos, aki Pekingben fülgyulladás miatt nem indulhatott el. Lesz bennem annyi tűz, hogy a következő játékokat is megcélozzam.-tette hozzá a szombathelyi sportoló.

A magyar birkózócsapat eddig két érmet szerzett Londonban: a kötöttfogásúaknál az 55 kilós Módos Péter harmadik, a 66 kilós Lőrincz Tamás pedig második lett. Az utolsó magyar birkózó, a szintén szombathelyi Veréb tanítvány, a 120 kilós Ligeti Dániel szombaton lép szőnyegre.

közösség

további frisss

lap tetejére