Ha lesz labdarúgó EB, akkor is csak oltással!

• 2012. május 07., hétfő •
Közösen rendezi meg a 14. labdarúgó-Európa-bajnokságot Lengyelország és Ukrajna június 8. és július 1. között. A vasi megyeszékhelyről is többen készülnek nézőként az eseményre. Érdemes azonban előtte tájékozódni, s bizonyos óvintézkedéseket megtenni, például védőoltást beadatni. Az Európa-bajnokság 35 nap múlva, június 8-án kezdődik a Lengyelország-Görögország mérkőzéssel.
Ha lesz labdarúgó EB, akkor is csak oltással!

Az Európa-bajnokság jelmondata: Közösen írunk történelmet

A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogára tíz ország jelentkezett. Horvátország és Magyarország együtt, Lengyelország és Ukrajna, Oroszország, Görögország, Olaszország, Törökország, Románia és általános meglepetésre Azerbajdzsán is. Végül az UEFA-hoz csak hét pályázat került. Oroszország, Románia és Azerbajdzsán kiszállt a versenyből. A pályázók közül a Lengyelország Ukrajna párosítás győzött.

 

Akár el is halasztanák a foci-Eb-t

Az ukrajnai feszült politikai helyzet miatt egyesekben már az is felmerült, hogy egy évvel elhalasztják a labdarúgó-Európa-bajnokságot. Martin Kallen szerint ha odáig fajulnak az ukrajnai események, hogy terrorcselekmények történnek, elmaradhat a lengyel-ukrán közös rendezésű Eb. Ebben az esetben a tisztségviselő szerint nem lehetne beugró országot találni (pedig Spanyolország és Németország már be is jelentkezett, utóbbinak kész terve van a lebonyolításra és átállásra), a viadalt eltolnák, valószínű egy évvel.

 

Más miatt is lehet bojkott

A hatóságok kutyák és macskák ezreinek begyűjtését rendelték el Ukrajnában, hogy az utcák tisztának tűnjenek, amikor megérkeznek a külföldi csapatok és szurkolók. Vizsgálatok azonban megállapították, hogy a kóbor állatoknak nem keresnek új gazdát: lelövik, vagy megmérgezik őket. Bundájukból kucsma és kabát, csontjaikból állati takarmány készül az állatvédők állítása szerint.

 

Ukrajnába oltással!

Más miatt is aggódhatnak a focidrukkerek. Ugyanis Ukrajnában már egy szinte elfelejtett betegség a kanyaró támadhatja meg az oda érkezőket. Szombathelyen, a tisztiorvosi szolgálat Sugár úti épületében keddenként 9 és 13 óra között kérhető az oltás, térítés ellenében. Elsősorban a 42 év alattiak veszélyeztetettek, mert náluk elmaradt az emlékeztető oltás – mondta el a frisss.hu-nak Stánitz Éva megyei tisztifőorvos.

Halálos is lehet

A kanyaró egy vírus által okozott megbetegedés. A vírus a beteg ember váladékaival ürül, s cseppfertőzésként terjed. A fertőződés után 9–11 nap múlva hirtelen fellépő nátha, láz, köhögés és kötőhártya-gyulladás jelentkezik, valamint a szájüregi nyálkahártyán úgynevezett Koplik-foltok jelennek meg. Később kiütések alakulnak ki a bőrön, egyúttal a láz csökken. A betegség felnőtt korban súlyos lefolyású lehet, szövődményként akár agyvelőgyulladás is kialakulhat.

Na de, ne fessük az ördögöt a falra irány az EB védőoltással és minden egyéb óvintézkedéssel.

közösség

további frisss

lap tetejére