11 ezernél is többen pecáznak, 122 tonna halnál is több került a vasi vizekbe

Szponzorált tartalom • 2021. január 13., szerda •
Elindult a héten a 2021-es jegyek akciós értékesítése is a vas vizekre
11 ezernél is többen pecáznak, 122 tonna halnál is több került a vasi vizekbe

Az év utolsó napjaiban a korábbi évek szokásaihoz hasonlóan ismét átgondoltuk és értékeltük, hogy milyen volt a tavalyi esztendő, hogyan tudtunk megfelelni az általunk képviselt közösségnek. – tájékoztatott Puskás Norbert a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége ügyvezető elnöke. A tavalyi év senkinek sem volt könnyű, próbára tette a világban és hazánkban is az egyének, közösségek alkalmazkodóképességét. A járványügyi helyzet és annak intézkedései a horgászatot, mint egyéni szabadidős sportot hazánkba nem lehetetlenítették el. Így a 2020-as év első hónapjaiban már érzékelhető dinamikusan emelkedő horgászjegy váltási kedv a vasi vizekre mindössze csak egyetlen hónapban – márciusban -  csökkent a 2019.évi szint alá, majd egyre csak fokozódott a pecázás iránti kedv Vas megyében is. Az év végi pontos létszám adatok ismeretében örömmel jelenthetjük, hogy a horgászlétszám vonatkozásában a 2019-es 10.217 fős rekord évünket sikerült 865 fővel meghaladnunk, így a 2020.évben a szövetségünk tagegyesületeiben regisztrált horgászok létszáma elérte a 11.082 főt.

Polgár Endre Pál pecázik a vasi vizeken

A horgásztagság gyarapodása mellett a legfontosabb célunk, hogy az általunk hasznosított horgászvizekre minél többen váltsanak horgászjegyeket.  A 2019.évben a felnőtt horgászok közül 2755 fő vásárolt éves jegyet a vasi vizekre, míg a 2020.évben már 383 fővel többen, azaz összesen 3138 felnőtt pecás szavazott bizalmat horgászvizeinknek éves jegyváltással. A gyermek horgászok tekintetében is örömteli tény, hogy a korábbi 599 éves jegyet váltási számot sikerült a 2020.évben 735 főre növelnünk. A pandémia nehézségei ellenére – kisebb megszakításokkal – az állami horgászvizsgákat is megtartottuk, melyre szükség is volt, mert a vizsgázók száma is meghaladta az évvégre az 500 főt, mely a korábbi években átlag 300-350 fő volt. Ezen eredmények a sok munka mellett nem jöhettek volna létre ilyen rendkívüli évben, ha a horgászaink és kollégáink, önkénteseink nem működnek együtt és segítik egymást.- emelte ki az ügyvezető.  Mielőtt tovább lépnénk a további eredményeinkre, ismételten szeretnénk megköszönni horgászainknak, hogy az év során türelemmel, másokra odafigyelve és mindannyiunk biztonságát szem előtt tartva vásárolták meg engedélyeiket és végezték szabadidős tevékenységüket a vasi vizek partján. Rendkívül büszkék vagyunk jegyértékesítőinkre, munkatársainkra, önkénteseinkre, halászati őreinkre, horgászboltosokra, partnereinkre és mindenkire, aki ezen kihívásokkal teli évben azon dolgozott, hogy a horgászat, mint egyéni szabadidős tevékenység szabályosan gyakorolható legyen és hozzájárult a rekord eredményeink eléréséhez.

Puskás Norbert ügyvezető elnök Csizmár Erika MOHOSZ igazgató az állami haltelepítésen pontyokat helyeznek a vasi vizekbe

Természetesen a horgászlétszám és engedélyváltások növekedése plusz bevételeket is eredményezett, mely növekményt az egyik legfontosabb tevékenységünkre a haltelepítésekre fordítottuk. A kiemelkedő horgászengedély váltásokat összességében 122.389 kg fogható, míg 476.000 db előnevelt (kősüllő, kecsege, balin, compó, sügér, keszeg) haltelepítési mennyiséggel igyekeztünk megköszönni a horgászközösségünknek. A hatóság által jóváhagyott halgazdálkodási tervekkel és a horgászok igényeivel összhangban a legnagyobb mennyiségben a fogható méretű ponty került telepítésre, melyből rekordmennyiség, összesen közel 85 tonna került a vizekbe.  A pontytelepítéseket értékelve ki kell emelni, hogy ebből az rendkívüli mennyiségből 22,5 tonna a COVID-helyzet miatt a hazai haltermelői ágazat megsegítésére létrehozott állami haltelepítési program keretében a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) közreműködésével  az Agrárminisztérium támogatásával került a vasi vizekbe, illetve több horgászvíz telepítését a helyi horgászegyesület is részben támogatta az év során. 

 

A pontyok mellett a horgászokat leginkább érdeklő keszeg és fehérhalak telepítése szinte a vízterületek mindegyikén történt, melynek összmennyisége több mint 35 tonnát is meghaladta. A horgászok másik kedvence a süllő, melynek I. és II. nyaras korosztályából évvégéig több mint 1076 kg (kb 5500-6000 db) sikerült a vasi vizekbe kihelyeznünk. Ezúton is kérünk minden horgásztársat, hogy kiemelten vigyázzanak az elmúlt időszakban betelepített növendék halakra, hogy a Szövetség állománypótlási törekvései már a következő években elérjék céljukat.

35 tonna keszegféle érkezett a 2020-as évben a vasi horgászvizekbe

Sajnos a járvány helyzet miatt az tavaly Pinka-völgyi Halas Napot törölni kellett Szövetségi programnaptárból és az évindító Kéthatár-tó Kupát is, de lényegében programokból még így  sem volt hiány. Május hónapban számos országos feeder verseny volt az Abért tavon, majd kezdetét vette a Decathlon - Vasi vizek Legjobb sporthorgásza versenysorozat is.  A nevezési díj nélküli versenysorozatban továbbra  is szép számmal vettek részt a versenyzők, az egyes fordulók során átlagosan 50 fő indult, a teljes versenysorozatban 100-nál is több horgász vett részt. Több alkalommal a versenyek meghirdetését követően már le kellett zárni az előzetes regisztrációt a túljelentkezések miatt.  Nyáron megtartottuk a XV. Vasi Vizeken és Földeken Általános Iskolai vetélkedőnk döntőjét és az idén először „Gyermeknapi Horgász suli-és barátságos horgászverseny” is volt, valamint a megyei ifjúsági viadalt is újraindítottuk. Augusztus első hetében közel 40 fős horgásztábor került megrendezésre a Szövetség központjában. Az utánpótlás nevelési programokat a MOHOSZ és különböző vidékfejlesztési pályázatok is támogatták.

Török Zoltán a 2020-as év Vas megyei bajnoka halat fáraszt az Abért tavon

Szövetségünk több pályázaton is eredményesen indult a 2020.évben. Az év elején a  Magyar Országos Horgász Szövetség által kiírt és elnyert „Vízparti természeti környezet fenntartását támogató technikai eszközök beszerzése és használata” c. pályázat eredményeként 1 db nagy teljesítményű AS Motor 1040 YAK 4WD típusú mulcsozó kistraktor, 1 db AS-Motor AS 63 2T ES önjáró mulcsozó gazvágó gép, 3 db nagy teljesítményű HUSQVARNA 545 RX benzinmotoros fűkasza és 3 db nagy teljesítményű HUSQVARNA 545 Mark II benzinmotoros láncfűrész beszerzésére került sor. A beszerzett eszközök bruttó összértéke 9 399 778 Ft volt, melyből a MOHOSZ, illetve az „Állami halgazdálkodási feladatok támogatása” elnevezésű fejezeti kezelésű Agrárminisztériumi előirányzat biztosított 6.134.986 Ft támogatást. Ezt követően tavasszal kezdetét vette egy helyi leader program, mely 14,8 millió forint  támogatást biztosított a Horgászturisztikai Központ Szolgáltatásfejlesztése Megújuló Energiákkal című projekthez. Az elnyert pályázat keretében a Szövetség  vaskeresztesi központja egy  42,0 KWp teljesítményű - 124 db (340 WP) napelemből álló okos  - napelemes rendszert kapott  8 db nagy teljesítményű split klíma és egy új energiatakarékos 300 literes hőszivattyús használati meleg víztartály beépítésre mellett. Továbbá a projekt őszi zárásaként a horászturisztikai és egyéb rendezvények tartásához szükséges 150 db szék beszerzése is megvalósult. Az év második felében a MOHOSZ következő eszközpark fejlesztési pályázatán is sikerült eredményesen szerepelni és elnyerni egy Suzuki Vitara Hybrid AllGrip típusú ügyviteli személygépjárművet a Szövetségnek.  A halőrzési jármű flotta is tovább bővült 2 db egyedi kialakítású, kiegészítőkkel felszerelt, a terepen is jól használható Piaggio Typhoon típusú halőri robogóval, valamint egy nagyméretű utánfutóval és két Toyota Hilux járműre építhető  felépítménnyel.  

 

 

Seregi Miklós elnök tájékoztatja a horgászturisztikai projektről a megjelentet

Ősszel ünnepélyes keretek között jelenthettük be a Vas Megyei Önkormányzattal közösen, hogy a  TOP-1.2.1-15-VS1-2019-00009. számú "Horgászturisztikai fejlesztések Vas megyében című pályázatunk 136 millió forint támogatásban részesült, melynek keretében az Abért-tavak, a Máriaújfalui Hársas-tó, a Vasvári Csónakázótó és a Celldömölki tó környezet tud megújulni a 2021-es évben. A vízpartok horgászturisztikai fejlesztése érdekében az utak, parkolók, rézsűk, sétányok karbantartására, valamint padok, pihenőhelyek, információs táblák elhelyezésére is sor kerül. Az előzőekben felsorolt fejlesztéseken túl jelenleg is még további vidékfejlesztési, környezetvédelmi projekteken dolgozik a Szövetségi Iroda, hogy minél magasabb színvonalú vízparti környezet váljon mindenki számára elérhetővé a vasi vizek partján. Ezúton is köszönjük a Magyar Országos Horgász Szövetség, valamint Vas Megyei Önkormányzat és a térség országgyűlési képviselőinek aktív támogatását, közreműködését fejlesztési céljaink elérésben.

Összességében elmondható, hogy a szervezeti életünk szempontjából színes, tartalmas, legtöbb területen rendkívül eredményes évet tudhatunk magunk mögött, mely természetesen a jövőre nézve is még tartogat sok megoldandó feladatot és kihívást.  Végül Puskás Norbert ügyvezető elnök emlékeztet minden horgásztársat, hogy a 2020.évi  állami jegyek és a vasi éves területi jegyek 2021. január 31-ig érvényesek, ezért azokkal problémamentesen lehet még horgászni a következő év elején. A 2021.évi állami horgászjegyek és területi engedélyek  minden tagszervezetünknél már elérhetőek lesznek és azok akciós megvásárlása is gördülékenyen megkezdődött 2021. január 11-től.  A Vas megyei horgászati lehetőségekről, akciókról  részletes információ kérhető a 06-94/ 506-835-ös telefonszámon, valamint a  www.vasivizeken.hu weboldalon!

 

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére