Rendhagyó szülői értekezlet a SEK-en

MO • 2013. február 05., kedd •
Rendhagyó szülői értekezletet tartottak, február 5-én, a Nyugat- Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában. A rendezvény célja, a továbbtanulás előtt álló diákok szüleivel való konzultáció, családias légkörben.

Horváthné Dr. Molnár Katalin, a Bölcsészettudományi Kar dékánja, nyitóbeszédében elmondta, hogy az idei évben felvételiző hallgatók, speciális felvételi év előtt állnak. Új típusú programként bevezetik a SEK-en is, az osztatlan tanárképzés. Mind emellett megmaradnak az alapszakos, tradicionális képzések és szakpárosítások, melyek óriási hagyománnyal bírnak Szombathelyen. Idén bővül a képzési rendszer, új felsőoktatási szakképzésekkel is. Így például lehetőség lesz kommunikáció és média, szociális és ifjúsági munka, valamint gazdálkodás és menedzsment - szakképzéseken részt venni az idén jelentkezőknek.

Nagyobb jelentkezési arányra számítanak a vidéki egyetemeken is, mivel az országos kutatási konzekvenciák azt mutatják, hogy a bolognai rendszernek köszönhetően a mobilitást egyre inkább felváltja a lokalitás. Így ugyanazon képzést megkaphatják a hallgatók a vidéki városokban is, mint Budapesten.

A szombathelyi egyetem előnyeként, megemlítették az ingyenes nyelvoktatási lehetőséget, az egyre inkább bővülő nemzetközi kapcsolatokat az Erasmus Európában programnak köszönhetően. Pozitívumként hangzott el még a színes sport kínálat, modern könyvtár és a műszaki eszközfejlesztések.

A továbbtanulás anyagi hátterének biztosítása érdekében, rövid tájékoztatást adott Márkus Attila, a Diákhitel Központ regionális képviselője, aki elmondta, hogy átalakul az állami szerepvállalás és kibővül a diákhitel rendszere. Szombathelyi viszonylatban, a felmerülő költségek elemezése során kiderült, hogy átlagosan 15 százalékos a felvételi lemorzsolódás. Ez azokat a jelentkezőket jelenti, akik már be sem iratkoznak az egyetemre, mert rádöbbennek annak anyagi vonzatára. A diploma által szerzett jövedelemi előny és vonzóbb karrierkilátás hozzásegítéséhez azonban, megoldást jelenthet sokak számára a diákhitel adta lehetőség.

További tájékoztatást a felsőoktatás hivatalos honlapján kaphatnak az érdeklődők.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére