Megnyitotta kapuit a Lamantin Jazz Fesztivál

EB • 2012. június 26., kedd •
Új helyszínen, a Bartók Teremben hivatalosan is kitárta képzeletbeli kapuit a 13. Lamantin Jazz Fesztivál, mely körülbelül 80 fellépőt vonultat fel egy hét alatt. A fiatalok bemutatkozó koncertje után, Szombathely első embere is köszöntötte a résztvevőket.
Megnyitotta kapuit a Lamantin Jazz Fesztivál

Színültig megtelt a különleges akusztikájú Bartók Terem kedden este, ahol a fiatal tehetségekből álló zenekar alapozta meg a hangulatot, majd dr. Puskás Tivadar polgármester lépett színpadra, és üdvözölt mindenkit a 2000 éves városban. Valószínűleg már Claudius népe is ismerte és játszotta a mai jazz elődjét- fogalmazott.

A polgármester emlékeztetett, hagyomány már, hogy egy hétre Szombathely a jazz fővárosa lesz. A 13. Lamantin Jazz Fesztiválon 22 koncertet hallhat majd a nagyérdemű 80 fellépőtől, a rendezvénnyel párhuzamosan zajló, 10. jubileumát ünneplő Improvizációs Tábor pedig 120 fővel indult el- adott gyors leltárt Puskás Tivadar.


Ez után Snétberger Ferenc egy szál gitárjával töltötte meg a termet és adott inspirációt a benne helyet foglalóknak. A manapság Berlinben élő, befutott művész, Snétberger Ferenc az első roma származású, zeneakadémiát végzett gitárművész Magyarországon. Az argentin tangó, a spanyol flamenco szenvedélyességét, az indiai zenét, valamint Egberto Gismondi, Jim Hall és Johann Sebastian Bach iránti csodálatát magával hordozó Snétberger a kortárs gitárzene igazán jellegzetes figurájává, a zenei stílusokat egymással ötvöző, ritka virtuóz mestereinek egyikévé vált.

Improvizációs fantáziájának és a tökéletes klasszikus technikának a kombinációjával, kíséret nélkül előadott szólódarabjaival általában csodálattal adózik Spanyolországnak és Dél-Amerikának. Snétberger egyedi zenéjében mindezen hatások mellett, természetes módon jelenik meg az otthonról hozott roma kultúra, a Django Reinhart-i hatások, és az évszázadokra visszanyúló vándorló, népzeneileg hihetetlenül gazdag múltja.

A programok szerdától a fő téri jazzsátorban, illetve az Operint utcai Lamantin Klubban folytatódnak egészen szombatig.

kapcsolódó galéria


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére