Magyar dal napja - Premontrei gimi módra (képgalériával)

HÁ • 2012. szeptember 14., péntek •
A hétvégén Szombathely volt a fővárosa Presszer Gábor kezdeményezésének, a magyar dal napjának. A hazai dalok népszerűsítéséhez az egyik szombathelyi gimnázium is csatlakozott. A Premontrei Szent Norbert Gimnázium szerdán a diákoknak tartott magyar dal napját, sajátos formában és hatalmas sikerrel. Tekintse meg képgalériánkat is!

A Frisss.hu olvasói már ismerhetik a Magyar Dal Napját - Szombathelyi médiák módra, valamint azzal is megismerkedhettek, hogy a FrisssFM munkatársainak melyek a kedvenc hazai slágerei. A magyar  zene népszerűsítését célzó kezdeményezéshez csatlakozott a szombathelyi Premontrei Iskola is. A programról  az ötlet szülőgazdáját, Suzy tanárnőt, azaz Gájer Zsuzsannát faggattuk a rendezvény előtt.

Magyar dal napja a gimiben. Miért?

Hétvégén itt volt Szombathelyen a magyar dal napja sőt a főváros volt a város. Mi arra gondoltunk az igazgatónővel, Véghné Busits Hildával, hogy emellett nem mehetünk el, és a középiskolában is tartunk egy magyar dal napja rendezvényt.

Végül is mit foglal ez magába?

Egy másfélórás ünnepélyi rendezvény lesz, ahol a régi előadók dalait is előadjuk, mert most alakult augusztus közepén egy jelenleg húszfős kamarakórus. A magyar dal napjának elsősorban a magyar zene népszerűsítése  a célja, ezért kezdeményezte az egészet Presser Gábor. Nekünk is az a célunk, hogy szüleink korosztályának zenéit népszerűsítsük, másrészt pedig játékos feladatok is várnak a diákokra, keresztrejtvények, párosítós feladatok, valamint dalfelismeréses játékok formájában. Tehát az a lényeg, hogy produkciók és feladatok váltakoznak, a résztvevő gyerekek pontokat szerezhetnek és az első három helyezettet jutalmazzuk is.

Hogy fogadták a gyerekek ezt a kezdeményezést?

Még csak azt tudom elmondani, hogy a kórustagok mit szóltak ehhez. Nagyon boldogok voltak, azt mondták, hogy ilyen még nem volt, úgyhogy ez egy nagyszerű újdonság, és hát bízom benne, hogy majd a rendezvény végén a diákság is azt fogja mondani, hogy jó volt, megérte és csináljunk ilyet majd jövőre is.

Milyen zenéket hallhatnak a gyerekek?

Hát például Presser Gábortól a Valaki mondja meg, az Omegától a Gyöngyhajó lány, Koncz Zsuzsától a Valahol egy lány, de Kovács Kati, Zalatnay Sarolta és Balázs Fecó számokat is előadnak, illetve A  valahol Európában című musicalből A zene az kell című dalt is.  Presser Gábor is tud a rendezvényről, vasárnap este beszéltem vele, és boldog, hogy Szombathely, minthogy magyar dal napjának fővárosa volt, még a középiskolában is biztosít egy rendezvényt a magyar dalok népszerűsítésére.

 

kapcsolódó galéria


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére