Folklórról szólt a hosszú hétvége Vas megyében

mzs • 2013. augusztus 20., kedd •
A táncé volt a főszerep a hétvégén több vasi településen. Már csütörtökön kezdetét vette a 33. Nemzetközi Folklórnapok Sárváron. Hét külföldi ország képviselte magát a neves eseményen. Celldömölkön augusztus 17-én Nemzetközi Néptánc Találkozót rendezek, ahol szerb és izraeli tánccsoportok is közreműködtek.
Folklórról szólt a hosszú hétvége Vas megyében

Augusztus 16-án, péntek este 19 órakor hivatalosan is megnyitotta kapuit a 2013-as Nemzetközi Folklórnapok rendezvénysorozat. Markó Péter fesztiváligazgató, és Máhr Tivadar alpolgármester ünnepi beszéde után a fellépő nemzetek bemutatkozó produkcióit láthatta a közönség a Nádasdy-várban. Hét külföldi ország lépett fel: Bulgária, Szlovákia, Szerbia, Izrael, Lengyelország, Németország és Olaszország. A házigazda szerepét a Regős együttes és a Sárvári Néptánc Kulturális Egyesület töltötte be.

A jól bevált fesztiválhelyszínek – Fürdő, Fő tér és a Nádasdy-vár udvara – maradtak. A Várkapu és a Tinódi étterem is bekapcsolódott a programba: az előzőben augusztus 17-én bolgár, az utóbbiban augusztus 19-én szlovák est volt. A vendégegyüttesek idén is felléptek más településeken: Bükfürdő, Celldömölk, Körmend, Vasvár, Zalalövő, Zalaszentgrót mellé a várossá avatott Jánosháza, valamint Mersevát és Ikervár is felsorakozott.

Csütörtökön 16 órától a Fürdőn, 18 órától pedig a Fő téren varázsolt mediterrán hangulatot a szicíliai Herbessus együttes.Pénteken az ünnepélyes fesztiválmegnyitó előtt a bolgár és szerb együttes hívogatta a közönséget műsorával.Szombaton Lengyelország és Németország szórakoztatta a nagyérdeműt a Kossuth téren, vasárnap pedig a Regös együttes és Néptánckör. Hétfőn a szlovákiai Partizán együttes táncolt, valamint a sárvári Néptánckör adott elő egy kalotaszegi és egy mezőségi táncot.

Augusztus 20-a, kedd a fesztivál zárónapja. Délelőtt fél tíztől ünnepi istentiszteletet tartanak az evangélikus templomban, majd 10 órától folklórmise lesz a Szent László katolikus templomban. A délután 5 órai felvonulás után ünnepi köszöntőt mond Kondora István polgármester, majd kezdetét veszi a Nemzetközi Folklórgála a Nádasdy-vár udvarán. Ha az időjárás is úgy akarja, a gálaműsort tűzijáték követi.

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére