Farsangfarka - Űzzük el a telet

frisss • 2012. február 20., hétfő •
A hagyomány a farsang farkának nevezi a farsang utolsó három napját – farsangvasárnap, farsanghétfő, húshagyó kedd –, melynek során nagy mulatságok közepette kell elbúcsúztatni a telet, és hívni a tavaszt. Szombathely városa először, azonban hagyományteremtő szándékkal rendezi meg február 21-én, kedden a Szombathelyi Civil Kerekasztal és az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ együttműködésében a szombathelyi Farsang Farka rendezvényt. Lesz jelmezes felvonulás, forraltborfőzőverseny és bolondesküvő is.
Farsangfarka - Űzzük el a telet

Fotó:utisugo.hu

Húshagyó kedden vidám délutáni kikapcsolódás és szórakozás várja a farsangozókat a város Fő terén. A rendezvényhez csatlakozhat bárki, aki kedvet érez a télbúcsúztatásához, vidám szórakozáshoz. A rendezvény védnökei: Jordán Tamás Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész és Szarka Zoltán labdarúgó, olimpiai bajnok

Húshagyó kedd kora délutánján, 13.00 órakor veszi kezdetét a programfolyam. A Fő téren jelmezes idegenvezetésre várja az érdeklődőket a Magyar László Idegenforgalmi Egyesület szervezésében. Gyülekezés a Szentháromság szobornál 12.50-től.

A Farsang Farka jelmezes felvonulása a Király utca forgalom elől elzárt részéről indul 14.00 órakor. A menetet gyermekek, diákok, civil szervezetek, pl. a 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület, vagy a Vasi honvéd Bajtársi Egyesület Fekete Sereg Hagyományőrző csoportjának részvétele színesíti. A rendezvénytéren elhelyezett színpadig vonul a jelmezes farsangi menet, több helyen megállva, ahol meglepetések várják az érdeklődőket.

A farsangi jelmezes futás és gyaloglás a Szent Márton-kúttól indul 14.15-kor. A célba érőket a maskarás felvonulók a színpadnál fogadják. A jelmezes futók és gyaloglók díjazása jelmezük ötletessége alapján történik.

Fellép a Vasi Vadászkürt Együttes is (foto:vadaszat.net)

A színpadon öt órán át színes és változatos programokat kínálunk. Szórakoztatják a nagyérdeműt óvodások, középiskolások, civil egyesületek, hagyományőrző csoportok és nem utolsó sorban a Weöres Sándor színház 20 színészei, a Gencsapáti Hagyományőrzők, a Szombathelyi Horvátok Egyesülete és a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat Đurđice vegyeskórusa, a Vas Megyei Vadászkürt Együttes és még sokan mások.

Hallgathatunk zenét, farsangi követválasztásra és bolondesküvőre is sor kerül. A farsangi időszak lezárása, kvázi betiltása jelképesen, humoros formában történik meg Jordán Tamás színész közreműködésével. A program zárására 19.00-20.00 óra között kiszebáb égetésével kerül sor. E bábok elkészítésére a Parkerdei Kertbarát Egyesület versenyt hirdetett tagjai részére.

A forraltbor-főző verseny kellékei

Lesz  jelmez- és forraltbor-főző verseny és a civilek farsangi süteménnyel kínálják a szórakozni vágyókat, valamint  egy-egy pohár tea, vagy forralt borkóstolásra is sor kerülhet. Keresik a Farsang Farka rendezvény legjobb fotóját, aminek díjazására később kerül sor. Az idő függvényében rekordkísérletre is megszólítják a jelenlevőket, hogy fogják meg egymás kezét minél többen körben állva, ezzel is jelképezve az összefogás szükségességét.

közösség

további frisss

lap tetejére