61 nap múlva indul a karnevál!

JZS • 2013. június 21., péntek •
Csaknem végeleges már az idei Savaria Történelmi Karnevál programja. Húsz helyszín, visszaszámláló a Fő téren, és Zsidó udvar… A karneváli sajtótájékoztatón jártunk.
61 nap múlva indul a karnevál!

Az iskolakezdés előtt egy héttel, 2013. augusztus 22-én immáron 14. alkalommal lobban fel a „karnevál lángja”, amelyet augusztus 25-ig, a karnevál végéig fáradhatatlanul őriznek a vesta szüzek a Fő téren. A nyüzsgő karneváli hangulat ezúttal is garantált lesz a vasi megyeszékhelyen: 20 helyszínen, 250 program várja majd a karneválozókat.

Az idei karnevál összköltségvetése 133 millió forint. Ebből a programokra 40 milliót, csak a felvonulásra 5 milliót áldoznak majd. A szombathelyi önkormányzat májusi közgyűlése 45 milliót ítélt a rendezvénynek. A Nemzeti Kulturális Alap pályázatán 15 milliót sikerült egyelőre nyerni, amit „miniszteri kerettel” szeretnének további 10 millióval kiegészíteni – mondta el Mérei Tamás kuratóriumi elnök. Hozzátette, hogy az NKA másik pályázatában a jövőt 3 évre jelentősen megalapozó kiírásra kaptak meghívást, 2014-2016-ig évente 20 milliós támogatásra. Ehhez 20% önrészt kellett garantálnia a szombathelyi önkormányzatnak, amit a szerdai közgyűlésen, sürgősségi indítvány keretében meg is tettek.

Újdonság az idei évben a karneváli visszaszámláló, amit a Szentháromság szobornál, a Fő téren, július 1-jén indítanak el - ez egész nyáron a karneváli hangulatot idézi.
Szommer Ildikó karneváligazgató a Karnevál Színházról is beszélt: egyelőre annyit lehet tudni, hogy augusztus 15-től szinte minden nap lesz előadás a Megyeháza udvarán. A musical címe Félúton a Fórum felé, amiben többek között színre lép majd Szabó Tibor, Bezerédi Zoltán, Németh Judit, és Jordán Tamás is.

Idén a szombathelyi múzeumok is csatlakoznak a Savaria Történelmi Karneválhoz: a Savaria Múzeumban, a Romkertben, az Iseumban, a Képtárban, és a Schmidt Múzeumban is sok érdekességgel várják majd a látogatókat.

A Történelmi Témaparkban idén is az 1. századi kelta, római és dák harcászattól egészen a 18. századi nemesi bandériumok hadviseléséig terjed majd a paletta. Évről-évre sokakat vonz a vásári forgatag is: az ország minden tájáról érkeznek a kézművesek, hogy legszebb portékáikat kínálják a karneválozóknak.

A Mediterrán udvarban, és a Keleti bazárban akusztikus zenei produkciók, és táncbemutatók várják a látogatókat – itt egyébként a merészebbek egy-két tánclépést is elsajátíthatnak majd!

A fesztivál újdonsága a Zsidó udvar és bazár lesz, ami a Zrínyi utcában kap majd helyet – előadásokkal, koncertekkel, és sok-sok érdekességgel. A Chili & Vanília főszerkesztője is ellátogat a helyszínre, ahol autentikus ételeket is készít!

A Sörtéren augusztus 22-én szombathelyi zenekarok koncerteznek, ami természetesen nem jelenti azt, hogy a karnevál többi napján ne lennének helyi fellépők.

A Weöres Sándor centenárium kapcsán a karneválnyitó ünnepség után a Fórum Színpadon a Magma Tűzszínház előadásában a Galagonyát láthatjuk, ami az Izzik a galagonya újragondolása. Pénteken pedig a Sörtéren Kiss Barna és a Villon trió előadásában is felcsendül néhány megzenésített Weöres Sándor vers.

Szombat este most is zsúfolásig megtelik a belváros, hiszen lassan másfél évtizede a Savaria Történelmi Karnevál legnépszerűbb attrakciója a Jelmezes Felvonulás. Sokak kérésre, az idei év újítása, hogy a Nagyszálló, és a Székesegyház előtti lelátóra jegyet váltó közönséget extra produkciókkal szórakoztatják a szervezők, hogy a várakozás percei is aktívan teljenek.

A Savaria Történelmi Karnevál mindezek mellett büszke arra, hogy a hagyományőrző programok mellett a legkiválóbb előadóművészek koncertjeit hozhatja el a karneválozóknak. Augusztus 24-én este Rúzsa Magdi, Artisjus-díjas énekesnő kápráztatja el a nagyérdeműt. De az illusztris fellépők sora itt még nem ér véget: a karnevál ideje alatt Szombathelyre látogat Malek Andrea a Budapest Jazz Orchestraval, és koncertet ad Ferenczi Gyuri és a Rackajam, a Csík zenekar, és a Voler Mouche is.

A GYESEV és a MÁV idén is 50 %-os menettérti kedvezményt biztosít a karneválra látogatóknak!

A részletes programfüzet július végén jelenik meg, de a Szervezők a részletes programról folyamatosan beszámolnak a www.savariakarneval.hu portálon, és hivatalos Facebook-oldalukon!

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére