Mezőkölpényi bál lesz Szombathelyen

Frisss.hu - Fotó: marosvasarhelyi.info • 2017. január 12., csütörtök •
Mezőkölpényi bál lesz Szombathelyen

„Bizonnyal mindenkit kellemesen fog meglepni Kölpénynek nem is sejtett gyönyörű fekvése, mert oly szép hegykebelben fekszik e falu, mely mindenkire, de főként a havas szülöttére kellemes benyomást fog tenni…” (Orbán Balázs)

A Marosvásárhelytől 14 km-re észak-nyugatra fekvő székely mezőségi település táncai és muzsikái állnak a középpontjában január 28-i szombathelyi táncháznak, amit a mezőkölpényi táncok mestere és gyűjtője: Szabó Szilárd vezet, leánya: Szabó Kincső segítségével.

A rendezvény vendége lesz Kölpény híres táncos egyénisége: Szabó Teréz, a Népművészet Mestere is, aki a forgatós mellett a helyi népdalkincsbe is segít bevezetni az est közönségét. A hetvenöt esztendős asszonyt bevallása szerint a zene és a tánc élteti – habár az ízületekkel, s a vérnyomással akad gond, ha táncolnia kell, semmi baja sincsen! A tánctanulásról így mesélt Teri néni:

„Tudják, hol tanultam táncolni? A tehén szarvánál. Jártam etetni a tehenet, s nem engedtem, hogy egyék, feszt rángattam a szarvát, s jártam mellette a csárdást. Jöttem haza délben, s édesapám mondta, hogy leányka, a tehén éhes. Mert, ugye én egész nap ráztam a fejét s énekeltem, s nem hagytam, hogy egyék” 
 

Ha tehénszarvval nem is – Horváth Attila és bandája tánc alá való jó muzsikájával várja a táncház az érdeklődő közönséget!

Program:

17:30 Gyermek táncház 
19:00 Mezőkölpényi táncok oktatása és táncház

Táncoktatók:Szabó Szilárd és Szabó Kincső 
A táncoktatás után mulatság!
Közreműködik:Szabó Teréz(Mezőkölpény) 
Muzsikál:Horváth Attila és zenekara

Helyszín: NyME-SEK (9700, Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4.)
Belépődíj: 700Ft, Gyermektáncház 400 Ft/gyermek, több gyermek esetén 300Ft/gyermek

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére