Egerváron rendezik a Star Wars filmek jubileumi fesztiválját

Frisss.hu/Tóth Dávid - Fotó: rollingstone.com • 2017. március 31., péntek •
40 éve háborúznak a csillagok.
Egerváron rendezik a Star Wars filmek jubileumi fesztiválját

Április 15-én a rajongók és az érdeklődők egy különleges Star Wars fesztiválon vehetnek részt. Az eseményről Barta Zoltánnal, a rendezvény szakmai vezetőjével beszélgettünk.

Mit tudhatunk előzetesen a rendezvényről?

Ez egy jubileumi fesztivál lesz, mert idén ünnepeljük a Star Wars-sorozat indulásának 40. évfordulóját. 1977. május 25-én került az Egyesült Államokban a mozikba az első film, nálunk egy kicsit korábban, április 15-én. Igyekszünk úgy összeállítani a nap tematikáját, hogy mindenféle Star Wars-os dolog belekerülhessen, a színpadi műsortól a gyermekfoglalkoztatóig minden korosztály megtalálhassa a maga ízlésének tetsző szórakozást. Lesz egy kiállítás is, ami 1976-tól 2016-ig végigveszi a filmhez kapcsolódó plakátok történetét. Egy minitárlatban mindenféle gyűjtői relikviákat nézhetnek meg az érdeklődők, szintén ugyanebből a négy évtizedből válogatva.

Milyen műsorokkal készülnek az érdeklődőknek?

Lesznek érdekes vetítések az elmúlt negyven évből, rövidebb dokumentumfilmek, olyan interjúk, amelyeket nem nagyon láthat a magyar közönség, vagy, ha mégis, akkor idegen nyelven. Itt narrációval vagy feliratosan kerülnek vetítésre. Lesz egy összefoglaló dokumentumfilm, amit saját magunk készítettünk az elmúlt majdnem 45 év történetéből. 1973-ban George Lucas leírta az első vázlatokat, és onnan nagyobb léptekben végigvesszük egészen 2017-ig az eseményeket csaknem egy órában, de kvízműsorok is lesznek. Elég tartalmas színpadi műsornak nézünk elébe, mindezt olyan Star Wars-os körítéssel, ami méltó a 40. évfordulóhoz.

Fotó: geekandsundry.com

A legfiatalabb rajongókat milyen programokkal várják?

A játszósarkunkban színezés, rajzverseny, arcfestés, csillámtetkó, vagyis hagyományosabb elfoglaltságok lesznek a gyerekeknek. Lesz viszont speciális társasjáték, kártyajáték, memóriaverseny, amik kimondottan a Star Wars-ra szabva készültek. Minikvíz-sorozat is lesz, ami az első hét filmből válogatva kínál játékot, az már inkább családi szintű, mert a szülők is segíthetnek benne. Rohamosztagos kiképzéssel is várjuk a gyerekeket, amit Boba Fett fog irányítani egy rohamosztagos társaságában, és egy fénykardos vívóversenyt is megpróbálunk összehozni a helyszínen, ha lesz hozzá elég hely.

Mit lehet tudni a Jedi tréningről?

A Jedi-lovagoknak különböző vívó stílusai voltak. Az egyik legismertebb az Obi-Wan Kenobi-féle Soresu típusú vívó stílus, és  ebből fogunk majd egy kicsit megtanítani a srácoknak, mert vélhetően rengeteg gyerek lesz.

Kire számíthatunk meghívott vendégként?

Moser Károly, aki Anakin Skywalkert szinkronizálta. Ő egy évtizede tagja a Magyar Star Wars Klubnak, és saját jelmezzel is rendelkezik. Hatalmas nagy poén, amikor egy Anakinnek öltözött jelmezes megszólal Anakin  hangján. Ő rettentően benne van a Star Wars-os dolgokban, nagyon szereti ezt az univerzumot. Elvileg műsorvezető partnerként végig a színpadon lesz majd a rendezvény időtartama alatt.

Fotó: 24.hu

Egy speciális fotóháttérrel is készülnek, amely előtt fotózkodhatnak a rajongók. Mely filmes karakterekkel készíthetnek itt közös képet?

Darth Vaderrel, rohamosztagossal, Boba Fettel, Csubakkával, tehát az olyan fő karakterekkel, akik a legismertebbek a Star Wars-os közegben, és akik nagyon jó jelmezzel készülnek erre a napra.

Sok rajongó megjelenésére számítanak?

Szerintem elég nagy lesz rá az érdeklődés, mert abban a régióban nem sűrűn fordulnak elő ilyen Star Wars-os események. Mivel budapesti a Magyar Star Wars Klub székhelye, így ott szoktunk ilyen rendezvényeken megfordulni, abban a régióban pedig csak ritkán. Akik tudnak az eseményről, biztos kíváncsiak lesznek rá.

Ha sikeres lesz a rendezvény, a későbbiekben is számíthatunk hasonlóakra?

A sikerét nem tudom megjósolni, de ha az lesz, akkor minden évben egyszer egész biztosan rendeznénk egy összejövetelt.

közösség

további frisss

lap tetejére