Ferenc pápa orgonistája Szombathelyen

frisss.hu • 2016. május 10., kedd •
Ferenc pápa orgonistája Szombathelyen

A Filharmónia Magyarország missziójának tekinti az egyházzene előtérbe helyezését. Minden évben kiemelnek egy felekezetet és az ő egyházzenéjüket mutatják meg a Con Spirito egyházzenei fesztivál keretében. Idén a katolikus egyházzene került középpontba, és Szombathely abban a megtiszteltetésben részesült, hogy Ferenc pápa első számú muzsikusát hallgathatja meg május 12-én 20.00 órakor a Székesegyházban. A spanyol származású orgonaművész az orgonamuzsika virágkorából származó művekből állította össze műsorát. A 19-20. század fordulóján óriási fejlődésnek indult technikai szempontból az orgona, így megnövekedett a hangszínek, váltások lehetősége. Egészen más felépítésű darabokat írhattak a zeneszerzők, mint korábban. Juan Solé Paradell francia és spanyol zeneszerzők, orgonisták műveiből állította össze műsorát.

Juan Paradell Solé a “Sixtus” pápai zenés kápolna kórusának címzetes orgonistája, ezáltal rendszeresen játszik a pápa által celebrált liturgiákon a vatikáni Szent Péter Bazilikában, valamint a Sixtus-kápolna koncertjein is gyakran működik közre.

A római Basilica Papale di Santa Maria Maggiore, a Vatikán területén kívül eső egyik pápai főszékesegyház első orgonistája.

Orgonát és gregoriánt oktat a Frosinone-i L. Refice Konzervatóriumban.

A spanyol Igualadaban született, zenei tanulmányait P. Albert Foix gregorián tudósnál kezdte, majd professzor Montserrat Torrent tanította orgonára a barcelonai konzervatóriumban. 1973-ban Rómába költözött és folytatta orgona és zeneszerzési tanulmányait Monsignor V. Miserachs professzornál. Ezután egy 3 éves specializációt végzett egy G. Kaunzinger professzornál.

Folyamatosan koncertezik, illetve fontos nemzetközi Orgona fesztiválokon vesz részt Európában, Szíriában, az Egyesült Államokban és Dél-Amerikában is.

Felvételeket készített az olasz nemzeti rádió és TV, a Vatikán rádió, a berlini német rádió, valamint a katalán és a brazil Szt. Pál rádiók számára.

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére