A mamutok feltámasztásával a klímaváltozás ellen

A. • 2021. szeptember 16., csütörtök •
15 millió dollárt gyűjtött össze a mamutok életre keltéséhez a Colossal nevű biogenetikai kutatással foglalkozó cég. Terveik szerint az első borjak születése hat év múlva várható. Az ősállatok felélesztésének a klímaváltozás elleni küzdelemben is szerepet szánnak.
A mamutok feltámasztásával a klímaváltozás ellen

„A célunk az, hogy létrehozzunk egy, a hideggel szemben ellenálló elefántot, amelyik úgy néz ki és úgy viselkedik, mint egy mamut. Nem azért, mert bárkit is meg akarunk viccelni, hanem mert egy olyan élőlényt akarunk létrehozni, amelyik funkcionálisan hasonló a mamuthoz, jól elvan -40 fokon, és elvégzi mindazt, amit a mamutok és az elefántok szoktak csinálni, így például kidönteni a fákat”

nyilatkozta  George Church, a Harvard genetikaprofesszora a The Guardiannek.

A projekt során olyan elefánt-mamut hibrideket hoznának létre laboratóriumi körülmények között, amelyek a mamutok DNS-ét is magukban hordozzák. Ehhez „mintát vennének” a ma már a kihalás szélén álló ázsiai elefántoktól, amelyek a mamutok távoli rokonai. A DNS-üket úgy „programoznák újra”, hogy a mamutok örökítőanyaga is a részüket képezze. Elsősorban azokat a géneket ültetnék így át, amelyek a mamutok szőrzetéért, zsírszöveteiért, valamint általánosságban a hideg éghajlathoz való alkalmazkodásért voltak felelősek. Az így létrehozott embriókat aztán egy nőstény elefántba vagy egy mesterséges méhbe ültetnék. Ha sikeres lesz a projekt, akkor a tudósok szerint hat éven belül megszülethetnek az első mamut-elefánt borjak. A terv az ázsiai elefántok túlélést is szolgálja, amik így az északi sarkkörön túl eső területeken is meg tudnának honosodni. Ezzel pedig a tudósok szerint a klímaváltozás elleni küzdelemhez is hozzájárulhatnának.

Nem a mamut lenne az első állat, amelyet a tudósok visszahoznak. Idén az Egyesült Államokban klónoztak fekete görényt, amely egy erősen veszélyeztetett fajhoz tartozik. A görény klónt egy 1988-ban elpusztult állat lefagyasztott génjeinek segítségével alkották ki, és egy háziasított görény hordta ki.


források: hit rádió.hurakéta.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére