Tökös finomságok

Szerző: frisss.hu • 2017. december 13., szerda •
A sütőtök őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi része, az inkák, a maják és az aztékok jellegzetes táplálékai közé tartozott. Amerika felfedezése után került Európába, hamar közkedveltté vált. A XVI. század óta ismert és termesztett növény hazánkban is. A magyar neve a szláv eredetű "tekvica" névből származik.
Tökös finomságok

Élettani hatásai
Ásványi anyagok bő forrása is, például magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma miatt. Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van. Az antioxidánsok és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, így hozzájárulnak a keringési betegségek és a daganatok megelőzésében Tápértéke nagyobb, mint a spárgatöké, szénhidráttartalma, karotin- és C-vitamin tartalma is felülmúlja a többi tökfajtát. Fehérje, rost és zsírtartalma elenyésző, annál gazdagabb a különböző, A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban.
Az ősz egyik emblematikus étele, amelyhez ilyenkor könnyen és jó áron hozzá lehet jutni. Érdemes is minél gyakrabban fogyasztani, mert nemcsak egészséges, hanem finom és változatosan elkészíthető. Erre adunk most három példát:

GYÖMBÉRES SÜTŐTÖK KRÉMLEVES
Hozzávalók:1 kg sütőtök,1 teáskanál só,1 mokkáskanál gyömbérpor, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejszín, kenyér, tökmag
A sütőtököt meghámozzuk, megmossuk és felkockázzuk. Annyi vízben, amennyi ellepi, föltesszük főni a fűszerekkel és az apróra vágott fokhagymával. Amikor megpuhult, mixerrel vagy szitán áttörve pürésítjük, végül hozzáöntjük a tejszínt és hagyjuk újra felforrni a levest. Pirított kenyérrel és pirított tökmaggal gazdagítva tálaljuk.
Hozzávalók: 25 dkg champignon, 25 dkg sütőtök1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma só, bors, petrezselyem, 1 db zsemle, zsemlemorzsa, étolaj

SÜTŐTÖKÖS-GOMBÁS FASÍRT
A sütőtököt durvára reszeljük le, a hagymát aprítsuk fel. A hagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd az apróra vágott gombát tegyük bele, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Adjuk hozzá a reszelt tököt. Lassú tűzön, sűrű kevergetés mellett főzzük össze, petrezselyemmel szórjuk meg főzés közben. Kevés vízzel vagy húslével fel lehet önteni, hogy ne ragadjon le. Ha kész, hagyjuk kihűlni. Addig a zsemlét beáztatjuk, ha kellőképpen átszívta magát, akkor kinyomkodjuk, és összegyúrjuk a raguval. Az egész kicsit laza állagú, ezért vizes kézzel golyókat formálunk belőle, és zsemlemorzsába forgatjuk. Forró olajban közepes lángon megsütjük, zöldséges rizzsel tálaljuk.

SÜTŐTÖK TORTA
Hozzávalók: 20 dkg sütőtök , 30 dkg teljes kiőrlésű liszt, 8 dkg nádcukor,1 csipetnyi szódabikarbóna,1 kávéskanál sütőpor,1 kiskanál őrölt fahéj,2 dl víz, 1 db tojás, ½ dl extra szűz olívaolaj, porcukor a szóráshoz
A  tököt reszeljünk le, majd gyújtsuk be a sütőt (160 fok), vajazzuk és lisztezzük ki a tortaformát. Keverjük össze a tészta száraz anyagait (liszt, cukor, sütőpor, szódabikarbóna, fahéj), és morzsoljuk össze a reszelt tökkel. Keverjük össze a tészta nedves összetevőit (víz, olaj, tojás), és öntsük a száraz anyag keverékhez. A masszát öntsük a lisztezett tortaformába, és egyenletesen oszlassuk el. Süssük körülbelül 40 percig (tűpróbával ellenőrizzük, kissé ragacsos típusú tészta). Ha megsült a torta, várjuk meg, amíg kihűl, majd porcukorral szórjuk meg a torta tetejét.

közösség

további frisss

lap tetejére