A tél sztárja: a savanyú káposzta

Szerző: frisss.hu • 2018. február 18., vasárnap •
A savanyú káposztából számtalan ízletes étel készíthető, ám nem csak ezért szeretjük. A savanyú káposzta és annak leve ugyanis tele van vitaminokkal és a bélrendszerre is jótékony hatással van. Egyszóval olyan újkori multivitamin, amit már nagyanyáink is használtak. A tél legolcsóbb C-vitamin forrását leginkább ezekben a hónapokban fogyasztjuk. A megszámlálhatatlan mennyiségű recept közül, mi most néhány nem megszokottat adunk közre.
A tél sztárja: a savanyú káposzta

Savanyú káposztás babgulyás
Hozzávalók: 1 kg füstölt sertéshús (sonka, oldalas, csülök, tarja lehet így vegyesen is)
50 dkg szárazbab, 50 dkg savanyú káposzta, 25 dkg füstölt házi kolbász, 2 db babérlevél,
3 db vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 ek. csemege paprikakrém, 1 ek. csípős paprikakrém, 1 ek. fűszerpaprika, 2 liter csontleves,2 csokor friss kapor.
A galuskához: liszt, csipetnyi só, víz.

A főzést megelőző este a babot és a húsokat hideg vízbe beáztatjuk. A főzés előtt a húsokat felkockázzuk, a száraz babot leszűrjük. Egy lábasba 3 liternyi hideg vizet teszünk, s ebben feltesszük főni a babot és a húsokat. A lébe beletesszük a megtisztított és negyedelt vöröshagymát, a felszeletelt fokhagymát, a babérlevelet, és a 2 liternyi csontlevet. Meghintjük pirospaprikával, ízlés szerint hozzáadjuk a paprikakrémeket (ha kedveljük akkor a csípősből is teszünk hozzá). Ha félig megfőtt az étel, hozzáadjuk a feldarabolt kolbászt és az apróra vágott kaprot, aminek egy részét a tálaláshoz félre tesszük. Közben elkészítjük a galuskát és beleszaggathatunk a fövő ételbe. Csak a legvégén adjuk hozzá a savanyú káposztát, mert jó, ha egy kicsit roppanós (ress) marad. Ezután teljesen készre főzzük. Tálaláskor megszórjuk vágott kaporral, adhatunk hozzá tejfölt és friss fehér kenyérrel kínáljuk. Jófajta vörösbor illik hozzá.


Savanyú káposztán sült oldalas
Hozzávalók: 1 sertés oldalas, lestyán, só, bors, piros paprika,4-5 gerezd fokhagyma
2 közepes vöröshagyma,2-3 db paradicsom,25 dkg savanyú káposzta, kevés olaj a páchoz

Az oldalast tetszés szerinti nagyságúra daraboljuk. A fűszereket (fokhagyma, lestyán, só, bors, paprika) némi olajjal összekeverjük, majd ezzel kenjük át a húsokat. Egy éjszakára a hűtőbe téve pihentetjük. Ha már a pihentetésnél tartunk, érdemes a római tálat is 1 éjszakára vízbe áztatni, mert így minden zsiradék nélkül szinte csak megpároljuk (sütjük) az ételt.
A húsokat sütés előtt a római tálba tesszük, a hús alá kerül a savanyú káposzta, illetve tehetünk még mellé felezett - negyedelt vöröshagymát, paradicsomot, és fokhagymát is.
A sütőt nem kell előmelegíteni. A tálat még hidegen tesszük a sütőbe, és kezdjük meg a sütést 180 fokon, nagyjából 1-1,5 órán keresztül. Az utolsó negyedórában vegyük le róla a tetejét, és pirítsuk meg.


 Székely káposztás füstölt oldalas
Hozzávalók: 2 fej savanyú káposzta, 30 dkg füstölt oldalas, 50 dkg füstölt császárszalonna, 2 fej vöröshagyma, 1-2 evőkanál zsír vagy olaj, 1-2 cikk fokhagyma, 2-3 babérlevél, 1 mokkáskanál köménymag, bors.

 A hagymát apró kockára vágjuk; az oldalast a csontok mentén felszeleteljük, a császárszalonnából hasonló szeleteket vágunk; a savanyú káposztát cérnavékonyra vágjuk.  A hagymát aranysárgára dinszteljük, felöntjük kevés vízzel, beletesszük a felszeletelt császárszalonnát és az oldalast. Fokhagymával, babérlevéllel és köménymaggal ízesítjük, majd fedő alatt, csendes tűznél, az elfőtt levét időnként kevés vízzel pótolva puhára pároljuk.  Amíg a hús készül, a káposztát – ha nagyon savanyú – hideg vízben átöblítjük és kevés zsíron vagy olajon, vizet töltve alá, puhára pároljuk. Borssal ízesítjük.  A párolt káposztát tányérra halmozzuk, majd mellétesszük az oldalas- és császárszalonna-szeleteket.


Sváb, káposztás kelt gombóc

Hozzávalók: ½ kg szálas savanyú káposzta, 20-25 dkg húsos szalonna, pirospaprika, só
A kenyértésztához: 3 dl víz, 5 dkg élesztő, pici cukor,1 kk. só, liszt, amennyit a tészta felvesz ( kb. 50 dkg)

Először a kenyértésztát készítjük el. A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt és csipet cukorral és egy pici langyos vízzel vagy tejjel felfuttatjuk. Ezután hozzáadjuk a sót és a maradék vizet, majd szép sima tésztává dagasztjuk. Akkor lesz jó, ha elválik a tészta az edény falától és a kéztől is. Letakarva ½ órát hagyjuk kelni.
A savanyú káposztát zsíron megpirítjuk, és kevés piros paprikával összekeverjük.
A szalonnát szeletekre vágjuk, zsírjára pirítjuk. Miután kivettük a sült szalonnát, a visszamaradt zsiradékra a kenyértésztából evőkanálnyi méretű gombócokat rakunk úgy, hogy lehetőleg ne érjenek össze. Közéjük rakunk a savanyú káposztából, és a sült szalonna szeleteket is melléjük tesszük. Körülbelül két deci vizet öntünk alá, majd lefedjük. Mikor a víz elkezd forrni, kisebbre vesszük a lángot, és készre főzzük.

közösség

további frisss

lap tetejére