Vezetéskor egy sör még nem gond a fiatalok szerint

Frisss.hu/origo.hu - Fotó: katarzis.nlcafe.hu • 2017. április 08., szombat •
Meglepő eredményt mutat egy új felmérés.
Vezetéskor egy sör még nem gond a fiatalok szerint

A Közlekedéstudományi Intézet, a Mercedes és az Országos Balesetmegelőzési Bizottság együttesne végzett egy reprezentatív kutatást a magyar fiatalkorúak körében. A felmérésből kiderül, hogy a fiatalok hogyan gondolkoznak a közlekedésbiztonságról.

Ötezer magyar fiatal segített az eredmény létrejöttében, amelyből megtudhatjuk, hogy hogyan állnak hozzá a biztonsági öv használatához, mennyire vannak tisztában a KRESZ-szel, és a vezetés közbeni tudatmódosító szerekről való vélekedésükre is rákérdeztek.

46,6 százalékuk úgy gondolja, hogy egy sör megivása után még nem gond, ha vezetünk. Ennél is aggasztóbb, hogy 20 százalékuk szerint az sem veszélyes, ha fél deciliter tömény szeszes ital elfogyasztása után teszik ezt meg. Az is kiderült, hogy a válaszdók negyede ült már úgy be egy autóba, hogy annak a sofőrje ittas állapotban volt.

A biztonsági öv használatának szempontjából már nem ilyen aggasztó a helyzet, 90 százalékuk rendszeresen használja a baleseteknél kulcsfontosságú eszközt. A KRESZ-re vonatkozó ismereteik sem tökéletesek, de inkább pozitív képet mutatnak, mintsem negatívat.

via origo.hu

közösség

további frisss

lap tetejére