Vasi táncok sikere a zalai fesztiválon

Szöveg és fotó: NyME SEK Szökős Néptáncegyüttes • 2016. április 25., hétfő •

Zalai Kamaratánc Fesztivál zajlott az elmúlt hétvégén Zalaegerszegen, melynek szombathelyi résztvevői is voltak. Az NyME SEK Szökős Néptáncegyüttes tagjai őrségi cigánytáncokat mutattak be a versenyprogramban, s a végén harmadik díjnak örülhettek.

Immár huszonhetedik alkalommal került megrendezésre a Zalai Kamaratánc Fesztivál, mely a hatvanas évek óta a hazai néptáncszakma egyik legrangosabb seregszemléje. A koreográfiai versenyre mintegy húsz táncegyüttes érkezett az ország minden szegletéből, hogy az "autentikus folklór" és a "táncszínházi" kategóriában bemutatkozva számot adjanak a hagyomány ismeretéről, valamint a kárpát-medencei folklór feldolgozásának kreatív, korszerű megoldásairól. A produkciókat rangos szakmai zsűri értékelte, Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus elnökletével.

Szombathelyről az NyME SEK Szökős Néptáncegyüttes nevezett a versengésbe, méghozzá "hazai" táncanyag színpadra állításával. Az őrségi oláhcigányok táncai eddig ismeretlenek voltak a néptáncszakma számára - a Szökős táncosai elsőként vitték színre ezt a hagyományt. Műsoruk Pesovár Ernő 1954-es gyűjtésén, valamint az elmúlt években folytatott gyűjtőmunkán, s az ötvenes években megörökített adatközlők még élő családtagjainak felkutatásán alapult. Molnár Péter művészeti vezető koreográfiája, a "Forgácsék tánca - emlékek az őriszentpéteri cigánysorról" című alkotás végül az autentikus folklór kategóriában III. díjat érdemelt.

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére