Továbbra is biztosan vezet a Fidesz-KDNP

mti.hu • 2016. július 28., csütörtök •
Itt a Tárki legfrissebb kutatása.

Továbbra is biztosan vezet a Fidesz-KDNP, amely az abszolút többség határán mozog - közölte a Tárki a legfrissebb, júliusi pártpreferencia-kutatásának eredményeit szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a kormánypártok és a Jobbik szavazótáborainak kismértékű növekedése mellett a szavazói aktivitás is erősödött valamelyest az elmúlt negyedévben.
    
Júliusban a teljes népesség körében a Fidesz-KDNP és a Jobbik egyaránt 3-3 százalékponttal növelte népszerűségét áprilishoz képest: az előbbi támogatottsága 27-ről 30 százalékra, míg az utóbbié 11-ről 14 százalékra nőtt. A pártválasztók körében is hasonló mértékben, 2-2 százalékponttal változott a kormánypártok és a Jobbik szavazóinak aránya, 47-ről 49 százalékra, valamint 20-ról 22 százalékra.
    
A szocialista párt támogatottsága viszont csökkent: a teljes népesség körében 10-ről 8 százalékra, a pártválasztók körében pedig 18-ról 13 százalékra.
    
A Tárki mérése szerint a többi, kisebb ellenzéki párt támogatottsága júliusban változatlan: a teljes népesség körében a Demokratikus Koalíció 5, az LMP 3, az Együtt 1 százalékon áll, míg a pártválasztókon belül 8, 4, 2 százalékot kapnának. Utóbbi körben a PM-et 1 százalékra mérték.
    
A szervezet közleményében kiemelte: a kormánypártok vezető pozícióját továbbra sem veszélyezteti a többi parlamenti párt, sőt áprilishoz képest kissé még növelni is tudták a szavazótáborukat, hozzátéve: a második helyen álló Jobbik is hasonló mértékben bővült. Az MSZP leszakadóban van, különösen a pártválasztókra vetített adatok alapján - írták. A baloldali pártok (MSZP, Demokratikus Koalíció, Együtt, Párbeszéd Magyarországért) szavazóit vizsgálva az látható, hogy a Jobbik és ezek összesen bírnak akkora támogatottsággal, mint a Fidesz-KDNP egyedül - tették hozzá. A LMP tartósan a bejutási küszöb környékén teljesít, és az utóbbi hónapokban az egyes pártok konkrét arányát aktuálpolitikai események mozgatják - jegyezték meg.

A pártot nem választók aránya 5 százalékponttal, az áprilisi 43-ról 38 százalékra csökkent, azaz valamelyest aktivizálódott a valamilyen okból passzívak tábora.

"Mindez elsősorban a pártpreferenciájukat titkolók, azaz a nem válaszolók arányának csökkenésének köszönhető" - írták, megjegyezve, hogy a csökkenés ellenére tízből mintegy négy szavazó nem tud pártot választani vagy nem árulja el preferenciáját, így továbbra is ez a legnépesebb szavazói csoport Magyarországon.

A személyes megkérdezésen alapuló adatfelvételt július 15. és 24. között végezték mintegy ezer ember felkeresésével, a véletlen minta reprezentálja az ország felnőtt lakosságát - olvasható a közleményben.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére