Több mint két tonna zöldséget semmisített meg a NÉBIH

mti.hu • 2016. július 12., kedd •
A budapesti nagybanin akadtak fenn a vizsgálaton

A budapesti nagybani zöldség-gyümölcs piacon tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és az akció során több mint két tonna romlott, illetve ismeretlen eredetű terméket kellett megsemmisíteni - közölte a Nébih az MTI-vel kedden.

A közlemény szerint hat zöldség-gyümölcs importőrt és forgalmazó céget ellenőriztek még június 29-én éjjel, közülük kettőnél mindent rendben találtak. Az eljárás alá vont négy céggel szemben a bírságot szabnak ki, több százezer forintos büntetésre számíthatnak.

Az ellenőrzés középpontjában az induló szezonra való tekintettel a görögdinnyék minősége és nyomon követhetősége állt, de egyéb zöldségeket és gyümölcsöket is vizsgáltak a szakemberek. Az ellenőrzés során a hatóság munkatársai több mint 43 tonna terméket zároltak. A lefoglalt áru túlnyomó részéről az érintett cégek utólag bemutatták a hiányzó dokumentumokat. Végül több mint két tonna terméket, köztük almát, avokádót, jégsalátát, nektarint és őszibarackot kellett megsemmisíteni, részben minőségi hiba, azaz romlás, részben nyomon követhetőségi problémák miatt - olvasható a közleményben.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére