Rendellenes módon vonzódunk a telefonunkhoz

Frisss.hu/ripost.hu - Fotó: huffingtonpost.com • 2017. március 14., kedd •
Egy magyar kutatás bebizonyította, hogy a mobilunk nélkül bizony stresszelünk.
Rendellenes módon vonzódunk a telefonunkhoz

Az ELTE Etológia Tanszékének legújabb kutatása abban különbözik, a külföldön elvégzettekhez képest, hogy a kérdőíves és önbevallásos módszerek mellett vizsgálatokkal is alátámasztották állításukat. A kutatásba 18 és 26 közötti egyetemistákat vontak be, akiket egy szobába terelve három percre magukra hagytak. A nyolcvan résztvevő felétől valamilyen indokkal elvették a telefonját és egy szekrénybe zárták. Viselkedésüket figyelték, rögzítették, amiből kiderült, hogy többen kivették a telefonjukat a szekrényből, mások zavartan, feszülten viselkedtek.

„Ez egy általános jelenség, ami lehet, hogy valakinél megerősödik annyira, hogy telefonfüggőségig fajul. De a kötődést semmiképp sem hívhatjuk betegségnek” – mondta Dr. Konok Veronika, az ELTE TTK Etológia Tanszékének tudományos munkatársa. Azt is hozzátette, hogy a kutatásban résztvevők nem voltak tudatában saját stresszes viselkedésüknek.

A kutatás legnagyobb felfedezése az, hogy hasonlóan kötődünk a telefonunkhoz, mint ahogy egy másik emberhez, így annak hiánya frusztrációt kelt az emberben és stresszes lesz.

via ripost.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére