Megnövelik a demencia és az agyvérzés kockázatát a diétás üdítők

Frisss.hu/24.hu - Fotó: ripost.hu • 2017. április 26., szerda •
Egy új kutatás a mesterséges édesítőszerek veszélyeire figyelmeztet.
Megnövelik a demencia és az agyvérzés kockázatát a diétás üdítők

Az Amerikai Szívtársaság Stroke című folyóiratában publikáltak egy tanulmányt, amely a mesterséges édesítőszereket tartalmazó italokra, vagyis a diétás üdítőkre hívja fel az emberek figyelmét. A tanulmányból kiderül, hogy az ilyen üdítők háromszorosára növelik az agyi-érkatasztrófa és a demencia kockázatát.

A kutatásba 2888 45 év feletti embert vontak be az agyi-érkatasztrófára, és 1484 60 év feletti személyt a demenciára vonatkozó vizsgálatokba. A tíz éven át tartó vizsgálati időszak eredményeit összevetették a korábban bekért táplálkozási szokásokkal. Az agyi-érkatasztrófára vonatkozó vizsgálatoknál a résztvevők 3 százalékánál tapasztaltak negatív eredményt, míg a demencia esetében az alanyok 5 százalékánál jelentkezett időskori elbutulás.

Miután figyelembe vették a résztvevők, nemét, kalóriabevitelét, életkorát és iskolai végzettségét is, arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy akik naponta minimum egy diétás üdítőt elfogyasztottak, azoknál háromszor nagyobb volt a fenti betegségek kockázata.

via 24.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére