“Március 15-e az összetartozás ünnepe”

Frisss.hu - Fotó: Hornyák Emőke • 2017. március 13., hétfő •
Nemzeti ünnepünk programját hivatalosan is ismertették a Vasi Skanzenben.
“Március 15-e az összetartozás ünnepe”

A hétfő délutáni sajtótájékoztatón dr. Horváth Sándor, a Vasi Skanzen vezetője köszöntötte a média képviselőit, majd átadta a szót dr. Puskás Tivadarnak. A szombathelyi polgármester ismertette a március 15-re tervezett programokat, melyekről már korábban ITT írtunk.

“A város mindig igyekszik olyan ünnepi programajánlattal kirukkolni, amely színvonalában a város hagyományainak megfelelő” - mondta el a tervezett ünnepi műsor kapcsán.

Kiemelte, hogy a Múzeumkert harmadik alkalommal ad helyet a március 15-i műsornak, valamint hetedik alkalommal rendezik meg a Sajtófotó kiállítást. Külön megemlítette, hogy pénteken egy könyvbemutatóra kerül sor, amely a huszárok életét és a szabadságharcban betöltött szerepüket mutatja be, amely esemény szintén a nemzeti ünnephez köthető.

Őt Parais István, az AGORA Kulturális Központ igazgatója követte a programok ismertetésében.

“Az öreg huszárnak is nagyon komoly történeti hagyománya van tudásban, tapasztalatban, helytállásban, de a fiataloknak is. Próbáltunk olyan műsort, olyan kollektív formákat megjeleníteni ezen a hétközi ünnepen, amely korosztályokon átível.” Hozzátette még, hogy a kisiskolásoktól az egyetemistákig lesznek műsoradók, akik nem külön, hanem egységben jelennek meg, egymás előadásában közreműködnek, ami fontos üzenete az ünnepségnek.

Végül Sátory Károly, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület vezetője kapott szót, aki a Vasi Skanzenban kínált programok színességéről beszélt. Kihangsúlyozta, hogy a lovas felvonulás mellett annyival bővült a repertoárjuk, hogy idén az Emlékmű alatti gyülekezőjükre is már nyolc órától várják az érdeklődőket, hogy onnan velük vonuljanak az első helyszínre.

A Skanzenban 12 órakor nyitják a kapukat és várnak mindenkit, hiszen nem csak gyerekeknek kínálnak programokat, hanem a felnőtteknek is. Idén már több, mint 20 állomáson várják a gyerekeket. A felnőttek a huszártáborba, a különböző fegyvernemekbe, a lovasságba, a gyalogságba és a tüzérségbe nyerhetnek bepillantást.

Kiemelte, hogy rossz idő esetén az ünnepi műsort a Sportházban tartják.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére