Ma érkezik Budapestre Vlagyimir Putyin

Frisss.hu/Index.hu/MTI Fotó: hirado.hu • 2017. február 02., csütörtök •
Ezekről tárgyalhatnak a magyar államfővel.
Ma érkezik Budapestre Vlagyimir Putyin

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin több témát is tárgyalásra tűztek. Az EU Oroszország elleni szankciói miatt a magyar gazdaságot súlyos károk érték, azonban ennek összege nem írható teljesen ezek számlájára. A korlátozások fellazítása akár kedvező is lehet Magyarországnak. Ugyan külön kedvezményt nem kaphatunk, de megtehetik, hogy az élelmiszeriparból addig kitiltott termékek újbóli bevezetésekor a baráti országokat, köztük Magyarországot előbbre veszik az adminisztrációs sorban.

Orosz érdek is lehet a Dunaferr és ezzel az acélipar megerősítése, mert így részt vehetnének a paksi atomerőmű orosz bővítésében. A város kiskereskedelmében is létkérdésnek számító cégnek a pénz mellett munkaerőre is szüksége lenne. Putyin látogatásával a Malév becsődölése után fennmaradt 126 milliós eurós tartozás kérdése is megbeszélésre kerülhet, amellyel az egykori légitársaság adósa az orosz államnak. A legbiztosabb pont a paksi atomerőmű kérdése. Az EU-nak ugyan vannak fenntartásai az orosz hitelezés miatt, de ha ezt rendezik, akkor megkezdődhet a beruházás. 

Az orosz tájékoztatás két dokumentum aláírásáról beszél: egy ötéves regionális együttműködésről szóló, a másik a két ország külügyminisztériumának 2017-re szóló konzultációs tervéről. Az előzetes jelzések szerint az orosz és a magyar államfők megtárgyalják még a migrációs kérdést, az ukrajnai helyzetet, az EU és Oroszország viszonyát, a NATO helyzetét és a terrorizmus elleni harcot.

Nemcsak a két érintett ország, de a világsajtó is rendkívül nagy figyelmet szentelt a mai csúcstalálkozónak. A német Spiegel Online ellenfelekből lett szoros szövetségesekként említi az orosz és magyar államfőket, akik ma találkoznak. A Politico.eu brüsszeli híroldal cikkében az Európai Bizottság a paksi bővítéshez való várható hozzájárulását említi. A francia Libération már megszokottnak véli a Vlagyimir Putyin magyar államfőnél tett látogatását. 

közösség

további frisss

lap tetejére