Kopasz Sas már az örök vadászmezők felett szárnyal

mti.hu • 2016. július 28., csütörtök •
David Bald Eagle törzsfőnök több mint 40 filmben szerepelt.

Kilencvenhét éves korában elhunyt David Bald Eagle, azaz Kopasz Sas indián törzsfőnök, aki több mint negyven filmben, köztük a Farkasokkal táncoló című 1990-es, Oscar-díjas alkotásban is szerepelt.

Kopasz Sas július 22-én hunyt el a Cheyenne-folyó menti indián rezervátumban a helyi ravatalozó közlése szerint - írta a BBC News. Teljes lakota nevének jelentése: télen megsebesült gyönyörű kopasz sas. A Cheyenne-folyó menti sziú törzsi rezervátum egy sátrában született 1919-ben.
    
Nagyapja az a Fehér Bika törzsfőnök, aki 1876-ban az indián törzseket vezette a Custer alezredes irányította 7. lovasezred elleni Little Bighorn-i csatában. Kopasz Sas a második világháború idején szolgált az amerikai hadseregben, részt vett az olaszországi anziói partraszállásban, érdemeiért ezüst csillaggal tüntették ki.
    
Miután a német fegyverek súlyosan megsebezték a normandiai partraszálláskor, a zene felé fordult: a Cliff Keyes Big Band nevű zenekarban kezdett dobolni. Később a társastáncok világát is meghódította, ennek azonban táncpartnere és felesége, Penny Rathburn halálos autóbalesete vetett véget.
    
Kopasz Sas hollywoodi karrierje ezután kezdődött: olyan sztárokat tanított lovagolni és fegyvert forgatni, mint John Wayne, emellett volt Errol Flynn dublőre is, majd színészként is megjelent a filmvásznon.
    
Az 1950-es évek végén csatlakozott egy rodeócsapathoz, munkája révén ismerte meg Belgiumban második feleségét, Josee-t. Dél-Dakota állam turizmusának reklámarca volt évtizedeken át, 2001-ben az Egyesült Őslakos Nemzetek Szervezetének (United Native Nations Society) első vezetőjévé választották, a bennszülött népeket képviselte világszerte.
    
Utolsó filmszerepe a Neither Wolf Nor Dog című filmben volt, melyet júniusban mutattak be az edinburgh-i filmfesztiválon. "Élete jóval különlegesebb volt, mint azoké, akikről a nagy életrajzok szólnak. Tele örömmel és tragédiával. Bámulatosan gyönyörű férfi volt. Öröm volt nézni a szeme ragyogását, amikor mosolygott" - fogalmazott Steven Lewis Simpson, a film rendezője.
    
Kopasz Sas temetését július 29-én tartják Sturgisben, majd a hagyományok szerint négynapos virrasztást rendeznek.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére