Kiváló minősítéssel zárta az évet a Szökős

forrás: Szökős Néptáncegyüttes/Molnár Péter • 2016. október 11., kedd •
Kiváló minősítéssel zárta az évet a Szökős

Az elmúlt hétvégén Tatabányán járt a NYME SEK Szökős Néptáncegyüttes. A szombathelyiek a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán szerepeltek – az idén zajló négy hazai minősítő fesztivál első eseményén. A megmutatkozás jól sikerült: a Szökős a “Kiváló együttes” cím birtokában térhetett haza a szakmai megmérettetésről.

A minősítő fesztiválokat a hazai amatőr néptáncmozgalom országos szakmai szervezete, a Martin György Néptáncszövetség rendezi, minden második esztendőben. Az itt bemutatkozó táncegyüttesek félórás szerkesztett programmal állhatnak az öttagú zsűri elé, akik különféle szempontok szerint értékelik a látottakat, a műsorszerkesztéstől és dramaturgiai megoldásoktól a folklorisztikai hitelesség, valamint koreográfiai megformálás kérdéséig.

A Szökős “hazai” programmal érkezett Tatabányára – Táncemlékek a nyugati végekről című műsoruk a Vas megyei Nemeskolta páros táncait, az őriszentpéteri oláhcigányok táncát, valamint egy jóízű korcsmai férfimulatságot tárt a közönség és a zsűri elé, archív film- és hangfelvételek megidézésével. Utóbbi koreográfia bemutatásában (Görbe este) a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes férfitagjai csatlakoztak a szombathelyiekhez. A vasi félórában látottakat elismerő szavakkal illette a zsűri: erényként kiemelték a táncosok magabiztos, érett színpadi megjelenését, a folklorisztikai hitelességre törekvő, igényes műsorösszeállítást, valamint a színvonalas ének-zenei előadásmódot. A dicsérő szavak a pontszámokban is tükröződtek, melynek eredményeként a Szökős a fesztiválon bemutatkozó további három együttest megelőzve, egyedüli csoportként vehette át a kiváló minősítést tanúsító oklevelet.

A tatabányai bemutatkozással igen tartalmas és eredményes szakmai programot zárt az együttes, miután az idei esztendőben a táncosok a Zalai Kamaratánc Fesztiválról és a Gencsi Söprűről is értékes elismeréseket hoztak, a Lajtha László Koreográfiai Versenyről és a Zakopanei Nemzetközi Folklórfesztiválról pedig egyaránt első díjjal térhettek haza. A kiváló minősítés megszerzése után már a jövő esztendőre készül a csoport, amikor is hasonlóan sikeres újdonságokkal szeretne közönség elé állni. November 6-án, a Szent Márton-napi Vásár vasárnapi délutánján azonban még idei műsorukból láthat válogatást a közönség, ahol a Szökős a Reményik művészeti iskola néptáncos növendékeivel együtt lép színpadra.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére