Kína repülőgép-hordozó anyahajó szuperhatalommá konvertálná magát

Frisss.hu/huffingtonpost.com Fotó: a Baidu keresés eredménye • 2016. július 25., hétfő •
Titkos kikötő, atommeghajtás és egyéb nagyra törő tervek.

Minden jel szerint Kína idén év végén már üzembe helyezheti első, saját gyártású repülőgép-hordozó anyahajóját, a 001A-t. Eddig a kínai haditengerészet rehabilitált ex-szovjet repülőgép-hordozókat használt, de most azon vannak, hogy még több hazai gyártású hajót állítsanak szolgálatba és ebben a kategóriában is szuperhatalommá váljanak.

A legutóbbi képek és videók alapján a 001A teljesen készen van, legalábbis kívülről, a kínai állami média már úgy számolt be az esetről, hogy itt van a kínai repülőgép-hordozók korszaka.

Az a tény, hogy Kína saját gyártású repülőgép-hordozót épít, nem meglepő. A múlt év végén a kínai védelmi miniszter szóvivője, Yang Yujun jelentette be, hogy Kína nekilátott a második, de az első belföldön készülő repülőgép-hordozójának a Sanghaj melletti Dalian hajógyárban és a hajó leszállópályája és egyik fő része már akkor készen volt.

Ez a projekt azonban egészen más, a 001A-t már az Egyesült Államok is szemmel tartja, pedig az USA eddig lenézte a kínai hadiipart. Ezalatt Kína 6 ilyen anyahajót tervez hadrendbe állítani 2025-ig, ezek közül 2 atommeghajtású lenne.

Jelenleg a kínai haderő jelentősen elmarad az USA hadereje mögött, de ez a lemaradás jelentősen csökkenhet, amennyiben a kínai repülőgépgyártók is beszállnak a bizniszbe és ez is aggodalomra adhat okot Amerikának.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére