Jön az önkéntes vasárnapi boltzár?

Frisss.hu/magyaridok.hu • 2017. április 06., csütörtök •
A nagyobb keresekedelmi vállalatoknak megérnék a kötelező szabad hétvégék.

Az áruházláncok belemennének a kormány elképzelésébe, mely szerint havonta két szabad hétvégét biztosítanának a dolgozóknak. Ha ez bevezetésre kerülne, a cégek a vasárnapi bezárás mellett döntenének. A Tesco illetékese a Magyar Időknek elismerte, hogy a munkaerőhiány okoz nehézséget a vasárnapi nyitvatartásban, amit sok helyen részmunkaidős foglalkoztatottakkal vagy diákmunkával, illet a dolgozók túlóráztatásával oldanak meg.

A vállalatoknál ez fontos gazdasági lépés lenne, amit sokan nem mernek meglépni, mert a lakosság körében népszerűtlennek bizonyult a vasárnapi boltzár. Jelenleg egy kötelező szabad vasárnap van, amelyet ezzel az intézkedéssel kettőre bővítenének. Ez úgy lenne megoldható, ha a kereskedelmi dolgozó már a megelőző péntek estén sem dolgozhatna és legkorábban azon vasárnap estétől dolgozhatna. Ez azzal járna, hogy a vállalatoknak új munkaerőket kellene alkalmazniuk.

Nyereséget jelentett, hogy a vasárnap boltzár eltörlése után a a bérpótlékot 100-ról 50-re csökkentették. Egy másik lehetőség lenne ennek a pótlénak az újbóli duplájára emelése, ám ez ellen jobban tiltakoznak a cégek, mint a vasárnapi boltzár ellen.

via magyaridok.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére