Átadták a 86-os főút Zalalövőt elkerülő szakaszát

MTI MTI Fotó: Varga György • 2016. november 11., péntek •
Átadták a 86-os főút Zalalövőt elkerülő szakaszát

A csütörtöki hivatalos átadáson Vigh László, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) felidézte, hogy több mint egy évtizeddel ezelőtt kezdeményezték a kisváros lakói a rendkívül nagy teherforgalom miatt az elkerülő út építését. A csaknem 13,8 milliárd forintból megvalósított, majdnem 11 kilométer hosszú útszakasz elkészültével a főútvonalon naponta áthaladó mintegy hatezer jármű túlnyomó többsége elkerüli Zalalövőt.

A 86-os főút Mosonmagyaróvár és Lenti között észak-déli irányban szeli át az ország nyugati részét. Manninger Jenő országgyűlési képviselő (Fidesz), Zala megyei fejlesztési biztos úgy fogalmazott: Magyarország egyik legrégebbi közlekedéspolitikai gondja oldódott meg az útépítéssel, ugyanis az európai uniós csatlakozás óta drasztikus mértékben emelkedett az itt áthaladó nemzetközi tranzitforgalom. Hozzátette, hogy a 86-os főút településeket terhelő forgalmát a két végpont között szinte mindenhol sikerült elkerülő utakkal csökkenteni, Zalában azonban két kistelepülés sajnos egyelőre kimaradt ezeknek az építéséből.

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) kommunikációs igazgatója a Közgép Zrt. kivitelezésében készült út adatait ismertetve elmondta: a kétszer egysávos, 90 kilométeres sebességre alkalmas új út egy 600 méteres és egy 160 méteres hídon halad át. Három szintbeli és egy különszintű csomópontot is kialakítottak, de 149 ezer fa és cserje, valamint 10 hektárnyi erdő telepítésével rendezték a környezetét is. A kommunikációs igazgató az MTI kérdésére azt is elmondta: a múlt pénteken forgalomba helyezett szakasszal Zala megyében véget ért a 86-os felújítása, most már a teljes szakaszon 11,5 tonnás terhelésre erősítették meg a burkolatot vagy készültek hasonló teherbírású új nyomvonalak. 

Pintér Antal, Zalalövő polgármestere azt is elmondta: az eddig a település központján áthaladó teherforgalom elterelése közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi szempontból is megkönnyebbülést jelent a zalalövőieknek.
 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére