Weöres 100 - ünnepségek Szombathelyen és Csöngén

Frisss, MTI • 2013. június 23., vasárnap •
Témavonattal, szentmisével, díszelőadással drámapályázattal ünnepeltek Weöres Sándor születésének századik évfordulóján szülőföldjén, Szombathelyen és gyermekéveinek színhelyén, Csöngén.
Weöres 100 - ünnepségek Szombathelyen és Csöngén

A szombathelyi vasútállomáson a centenáriumi ünnepségsorozat részeként átadták azt a témavonatot, amelynek mozdonyát Weöres Sándor arcképével díszítették, és amely a következő hónapokban az egész országot bejárja majd.

Csöngén, az evangélikus templomban ünnepi istentiszteletet tartottak, amelyen Fabiny Tamás evangélikus püspök hirdetett igét. Fabiny Tamás felidézte a költő különleges kötődését gyermekkora helyszínéhez, Csöngéhez, ahol az anyanyelvvel, az őt körülvevő természettel, hite alapjaival ismerkedett, és ahol első könyveit kapta a falu evangélikus lelkészétől, aki felismerte korán megmutatkozó tehetségét.

 
Az ünnepi istentiszteletet követően a Weöres Sándor és Károlyi Amy emlékház udvarán rendezett emlékünnepségen a magyar kormány nevében Hende Csaba honvédelmi miniszter mondott beszédet. Weöres Sándor alkotóerejének teljében egy olyan világban élt és alkotott, ahol nemcsak a szabad tett és a szabad szó, de a szabad gondolat is büntetendő cselekmény lehetett - fogalmazott a miniszter. "Spirituszt csempész a szellemi szesztilalom idején" - idézte a költő önmagáról írt szavait.

Hende Csaba azt mondta: Weöres Sándor nehéz hivatást választott egy nagyon nehéz időben, verseivel azonban társunknak ajánlkozott az élet rengetegének bejárásában, a boldogulás ösvényeinek keresésében. Társa volt felnőttnek, fiatalnak, aggastyánnak és kisgyermeknek, nemzedékek nőttek fel és nőnek fel a jövőben is versein - mondta. Hozzátette: Magyarország megújítása nem képzelhető el kulturális megújulás nélkül, nem képzelhető el anélkül sem, hogy elődeinktől örökölt értékeinket, köztük Weöres Sándor életművét meg ne őrizzük.


Délben a közszolgálati rádióban a déli harangszót a csöngei templom tornyából közvetítették, a Magyar Nemzeti Bank érmét, a Magyar Posta bélyegsorozatot jelentetett meg a költő előtt tisztelegve. A Weöres Sándor Színházban este bemutatták be a költő Szent György és a sárkány című tragikomédiáját. Az előadás után hirdették ki a centenárium alkalmából meghirdetett országos drámapályázat eredményét, amelyet Székely Csaba drámaíró Vitéz Mihály című drámája nyerte el. Székely Csaba a fődíj elnyeréséről szóló oklevelet átvéve, megköszönte azt, majd - félig tréfásan, félig komolyan - annyit mondott: még nem is tudják, hogy a színház milyen méhkasba nyúl a darabbal, de majd bebizonyosodik, ha bemutatják. A drámapályázatra összesen 174 érvényes pályamű érkezett, ezek közül egyet visszavontak. Így az előzsűri a maradékból választotta ki azt a nyolcat, amelyről végül a zsűrinek döntenie kellett. A színdarabot a 2014-2015-ös évadban tűzi műsorára a szombathelyi Weöres Sándor Színház.

közösség

további frisss

lap tetejére