Tisztelet az ősöknek, tisztelet a hősöknek

Szerző: frisss.hu Fotó: szombathely.hu • 2018. március 07., szerda •
Vas vármegyei ezredek és bakák az Isonzó poklában címmel rendeztek konferenciát a megyeházán. A rendezvénnyel az összeomlás évére, azaz 1918-ra emlékeztek a résztvevők.
Tisztelet az ősöknek, tisztelet a hősöknek

Idén összesen 34 rendezvényt tartanak a Nagy Háborús Emlékévek keretében. Ezúttal egy olyan konferenciára várták az érdeklődőket, mely az olasz front történéseit dolgozta fel, természetesen Vas megyei szempontok alapján vizsgálva az eseményeket.

Ez a konferencia egy történelmi lecke, ami az 1918-as esztendő eseményeit idézi fel. Nekünk utódoknak az a feladatunk, kötelességünk, hogy emlékezzünk az ősökre, a hősökre, akik a hazájukért ontották vérüket, áldozták életüket – mondta bevezetőjében Puskás Tivadar.

Szombathely polgármesterét követően Hende Csaba „személyes érintettség miatt kért szót”.  A vasi megyeszékhely országgyűlési képviselője apai nagyapja, Hende Lajos emlékét idézte fel, aki annak idején az olasz fronton is megfordult, és akár „farkasszemet” nézhetett Bergoglio őrmesterrel, azaz Ferenc pápa szintén ott harcoló nagyapjával. Ezt követően a Parlament alelnöke azt a feledhetetlen élményét osztotta meg a megjelentekkel, amikor a redipugliai katonai temetőben tartott szentmisét követően találkozhatott a katolikus egyházfővel, aki az olasz hősöket megelőzően, az akkori ellenség, vagyis az elesett magyar és osztrák bakák előtt is lerótta kegyeletét.

A 83-as gyalogezred kötelékében a háború éveiben összesen 40 ezer földink fordult meg. Közülük 10568-an sebesültek meg. A hősi halottak száma pedig 6679. Az ő emléküknek szenteljük ezt a mai tanácskozást – zárta szavait Hende Csaba.

A köszöntőket követően az érdeklődők több rendkívül érdekes, tartalmas előadást hallgathattak meg. Az előadók között volt többek között Balla Béla alezredes, a Hadtörténeti Múzeum osztályvezetője, valamint Kiss Gábor őrnagy, a Hadtörténelmi Levéltár vezetője is. A 83-as gyalogezred és a 11-es huszárezred történetét Németh Balázs helytörténész idézte fel.

közösség

további frisss

lap tetejére