Rendhagyó passióbábjáték pünkösdvasárnap Szombathely főterén

MTI • 2013. május 19., vasárnap •
Utcaszínházi passiójátékot mutat be pünkösdvasárnap Szombathely főterén a Mesebolt Bábszínház. Baltasar Espinosa utolsó üdülése és üdvözülése címmel Jorge Luis Borges argentin költő-novellista egy írásának színpadi adaptációját adják elő Ondrej Spisák, a nyitrai bábszínház igazgatója rendezésében - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
Rendhagyó passióbábjáték pünkösdvasárnap Szombathely főterén

A szerző Márk evangéliuma című novellája szolgáltatja az alapot a rendhagyó passiójátékhoz, amelyben Baltasar történetén keresztül Jézus alakja teljesen új értelmezést kap. Az előadást Spisák burjánzó képi világa jellemzi, egy elementáris erejű fizikai színház részesévé válik a néző.

Mindezt kiegészíti Andrej Kalinka - szlovákiai zeneszerző - oratórium jellegű zenei kompozíciója, amelyet a szombathelyi Mesebolt Bábszínház művészei különböző hangszereken kísérnek. Az egyedi utcaszínházi produkció tereit, bábjait, jelmezeit Boráros Szilárd terveztek, aki már több alkalommal is dolgozott együtt Ondrej Spisákkal. Az előadást este hét órától láthatják az érdeklődők.

A történet Dél-Amerikában játszódik a 20. század első felében. Baltasar, aki egy jószívű, intelligens Buenos Aires-i orvostanhallgató, akaratán kívül az Isteni áhítat prófétája lesz. Hirtelen özönvízszerűen elkezd ömleni az eső és éjszakánként, mennydörgés közepette felolvas a családnak a bibliából.

A bibliát felolvasni és értelmezni azonban két különböző dolog. A vidéki földműves embereket, akik rég elvesztették hitüket, az elfeledett tájon a prédikációk ámulatba ejtik és babonás hiszékenységük egy jószívű ember sorsát véresen megpecsételik.

közösség

további frisss

lap tetejére