Múzeumok éjszakája Szombathelyen is

MTI • 2013. június 18., kedd •
Szombathelyen a kétezer éves város katonamúltja áll az idei Múzeumok éjszakájának középpontjában; a Savaria Múzeum, a Smidt Múzeum, a Vas Megyei Levéltár, a Vasi Skanzen idén is egymással összefogva, együttműködve várja június 22-én a látogatókat.
Múzeumok éjszakája Szombathelyen is

A Savaria Múzeumban tárlatvezetéssel tekinthető meg a Publius Ferrasius Avitus, Róma katonája háborúban és békében című kiállítás, a Tájak, korok, emberek állandó kiállítás keretében ezúttal a kelta harcosok hagyatékát mutatja be Nagy Marcella régész, a jáki apostolszobrokat bemutató teremben pedig középkori fegyverekről és harcászatról tart előadást Pap Ildikó Katalin régész.

A múzeumban a gyerekek számára folyamatosan zajlanak foglalkozások, amelyeken ezúttal az Asterix és a rómaiak elnevezésű társasjátékkal, ókori germán és római fegyverekkel ismerkedhetnek, agyagozhatnak, pénzérméket készíthetnek. Lehetőség lesz betekinteni a múzeum restauráló műhelyébe, a múzeumklubban tudományos igényű előadások hangzanak el vadászatról, ókori csatákról, a Weöres Sándor Színház művészei pedig második világháborús katonalevelekből olvasnak fel. Éjszaka 11 órakor a Savaria Legió katonáinak közreműködésével gyújtják meg a máglyát a múzeumparkban.

A Smidt Múzeumban a hadi mustra kincseibe pillanthatnak be, katonatörténeteket és katonadalokat hallgathatnak meg az érdeklődők, nyugtatóként egy barokk kamarazene is felcsendül, híres szerelmes párok nyomában járhatnak, végül pedig éjfél előtt egy órával fáklyás körsétára indulhatnak az érdeklődők.

A Vas Megyei Levéltár szervezésében egykori vármegyei börtön pincéjében tehetnek látogatást az érdeklődők, akik még a kínzóeszközöket is "kipróbálhatják". A volt királyi honvédség 1932-1939 közötti katonai ruházatát és fegyverzetét mutatja be egy előadás, majd a megyeháza udvarán egy repülőgép-szimulátorba is beleülhetnek a kíváncsiskodók.

A Vasi Skanzenben szalmából vethetnek ágyat maguknak azok, akik hajlandóak lennének nyugovóra térni; akik pedig még fennmaradnának, felnőtt meséket, anekdotákat hallgathatnak meg, majd bepillantást nyerhetnek a hajdani falusi élet szokásaiba: kocsmázás, udvarlás, tisztálkodás, állatgondozás, babona és vallásosság címszavakkal villantják fel a várható témákat a szervezők.

közösség

további frisss

lap tetejére