Mozaik és lépőkövek a Szent Márton Sétaúton

bz • 2011. november 12., szombat •
Fényes mozaiklapokból „építették újjá” a várostornyot Szombathelyen. A Fő téren, a Szentháromság szobor szomszédságában 2D-s verzióban eleveníthetjük fel Szombathely múltjának egy darabkáját.

T. Takács Tibor, képzőművész tervezte a mozaikot, amely elsőre hasonlít Szombathely hivatalos címerére, de mint azt avató beszédében Puskás Tivadar polgármester is kiemelte, hiányzik a róla a nap és a hold. A mintát egy Anjou-korabeli ábrázolás adta.

A városvezető a torony történetét is felvázolta néhány mondatban. A mozaik helyén egykor álló épület tetejéről figyelték a tűzoltók a környéket, alul pedig börtön működött. A tűzoltóknak és az elítélteknek 1817-ben, a tűzvész után kellett új helyet keresni. Akkor ugyanis annyira megrongálódott, hogy le kellett bontani.

A Via Savaria projekt első felvonásaként készült el a mozaik és az a 30 darab úgynevezett lépőkő is, amellyel a Frisss.hu olvasói is találkozhatnak, ha a Martineumtól a Főtér felé a Szent Márton Történelmi Sétaúton sétálnak. Köztes állomáshely az Óperint utcai híd, ahol a bronzból készül Szent Quirinus-drapériát láthatjuk.

A Magyar Posta is megemlékezik Szent Mártonról. Ágh Péter, országgyűlési képviselő kezdeményezésére ma háromszázezer darab alkalmi bélyeget bocsátottak ki a Szombathelyen született Szent Márton képével, darabonként 160 forintos áron.

közösség

további frisss

lap tetejére