Márciusi könyvajánló

Frisss • 2013. március 26., kedd •
Márciusra három könyvet ajánl a belvárosi Líra Könyváruház. Ha éppen egy remek húsvéti receptkönyvre, vagy egy jó regényre lenne szüksége, akkor érdemes végigböngészni az ajánlatot. Ha pedig gyermekét szeretné lekötni, arra is talál lehetőséget az ajánlóban.

Róka Ildikó: Húsvéti ételek, cicvara és a többiek

A Duna Tv kedvelt Ízőrzők” sorozata pár hónapja könyv formátumban is megvásárolható. A harminc kötetre tervezett szakácskönyvsorozat 6. része húsvét ünnepe köré szerveződött. Ebben főleg határ közeli települések hagyományos étkeivel ismerkedhetünk meg. Már az elnevezések megmozgatják az olvasó fantáziáját: kukóleves, bobajka, pónéna, cicvara…gondolnák, hogy ez utóbbinak köze van a cicákhoz? A kelt tésztába töltött finomságokkal pedig nemcsak ízletes, de látványos elemmel gazdagodik az ünnepi asztalunk.

Duna International Kft., 1.490 Ft.


Keress meg…1001 dinoszauruszt és más egyebet!

A Manó Könyvek legújabb kiadványa a T-rexek birodalmába vezet. Itt azonban nem kell félelmetes kinézetű és kimondhatatlan nevű őshüllőkre számítanunk, inkább „frédibénis” hangulat fogja el az érdeklődőt. Kedvencem a Meteor fesztiválon fellépő Csontütők koncertje és a Jurakori zsibvásár forgataga. Bizony, van mit böngészni, mert számos feladatot is kapunk a vidám rajzok mellé. Aki keres, az talál, és máris számolhat a gyerkőc játékosan, észrevétlenül 1-20- ig. Az utolsó oldalon található kérdések az igazán szemfülesek vizuális emlékezetét teszik próbára. A kiadó a kislányokra is gondolt, a tündérekről szóló változat nyújt nekik rózsaszín kikapcsolódást.

Manó Könyvek, 1.490 Ft.


Dés Mihály: Pesti barokk

Vártam a könyvet, mert a 63 éves szerző maga ajánlotta büszke visszafogottsággal a legutóbbi könyves értekezleten. Évtizedekig dédelgetett, írók, barátok, hozzátartozók noszogatására megszülető első regény. Közel 600 oldal, de ne feledjük, Dés Mihály műfordító, lektor, kritikus, irodalmár, aki már csak a hivatás iránti tiszteletből is szeret írni. Meg a nyolcvanas évek emlékei miatt - ez egyértelműen kiderül az első pár oldal után. Szerencsére, azonban többnyire víg ez a mesélőkedv, csak néhol ragadják el melankolikus képek, filozofikus, őszinte, önkínzó, bevallomások. Ettől lesz élő, hiteles, értékes mű. Nem csoda, hogy a kézirat elolvasása után rögtön két neves kiadó is versengett a regény megjelentetési jogáért. Egy könyv, aminek már az első sora ígéret arra, hogy remek lesz a folytatás. A gazdag szókincs csak hab a barokk tortán.

Idézet: „Nem hittem volna, hogy föl fog hívni, és volt is okom rá, hogy ne reméljek. Először is, mert megígérte, hogy jelentkezni fog, másodszor pedig, mert azt állította, hogy van valakije. Még ez lett volna a legkevesebb, mert amint azt már ezerszer kielemeztük Gáborral, minden nőnek van valakije. Amúgy magányosak, elhagyatottak és mellőzöttek, de ahogy ki akar kezdeni velük az ember, azonnal kiderül, hogy szó se lehet róla, mit képzelek, jár valakivel, vőlegénye van, férjezett az istenadta; épp most békült ki a Józsival; titokban szerelmes valakibe, nem mondhatja meg, hogy kibe, mert az illető sem tudja; most képtelenség, holnap jön vissza a pasija egyéves külföldi kutatóútjáról, viszont legyünk barátok; ha pár héttel előbb találkozunk, nem mondja, de épp tegnap megismerkedett valakivel, akiről kiderült, hogy ő nagy ő…És ez így megy mindig, kivétel nélkül mindig. Aztán mégis meg szoktuk oldani valahogy.”

Magvető kiadó, 3.990 Ft.

 

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére