Már a 19. híres szombathelyi nőt ismerhetjük meg

FCS • 2018. december 15., szombat •
A Szülőföld Könyvkiadó legismertebb sorozatának, a Híres szombathelyi nők 19. kötetének ünnepélyes bemutatójára kerül sor december 19-én 17 órakor a Szent Márton Látogatóközpontban.
Már a 19. híres szombathelyi nőt ismerhetjük meg

Az eseményen Kelbert Krisztina történésznek e sorozatban írt immáron hetedik könyvét mutatják be, amely gróf Erdődy Gyuláné született gróf Széchényi Emília élettörténetét és művészi pályáját tárja az olvasók elé.

Gróf Erdődy Gyuláné született gróf Széchényi Emília – II. Rákóczi Ferenc egyenes ági leszármazottja, gróf Széchényi Ferenc dédunokája, a neves történelmi személyiségeket adó gróf Erdődy és Széchényi családok sarja – elődeitől mintául kapta azt a társadalmi szerepvállalásra irányuló kötelezettséget, amely hazája szolgálatára predesztinálta. Tehetségéhez és szenvedélyéhez mérten a festészetben és a karitatív munkában lelte meg hivatását. A grófnő atelier-t alakított ki Vasvörösváron és Bécsben, ahol neves művészek fordultak meg és instruálták alkotói tevékenységét. Számos tárlaton vett részt, amelyek időben – 1881-től 1927-ig – csaknem ötven évet fogtak át, térben pedig – Nagyváradtól Budapesten, Győrön, Szombathelyen és Bécsen át egészen Párizsig – közel 1500 kilométeres hatósugárban helyezkedtek el. Főként tájképeket és virágcsendéleteket, valamint portrékat festett, amelyeket technikai tökéllyel kivitelezett naturalizmus jellemzett, ugyanakkor kedvelte a karikatúrákat is. Szakmai tömörülések választották tagjukká, mint Vasvármegye és Szombathely Város Kultúregyesületének Képzőművészeti Szakosztálya. Társadalmi státusza nem kívánta meg, hogy a festészet kenyérkeresetéül szolgáljon. A képei eladásából származó bevételeket kivétel nélkül valamely jótékony célra ajánlotta fel. Szociális érzékenysége a segélyezés életre szóló missziójában öltött testet. Humanitárius munkát – kiemelve az egészségügy és a gyermekvédelem területét – főként Vas vármegyében: Szombathelyen és a Felsőőri járás településein fejtett ki. E kötetben kirajzolódik a fényes estélyeken bálozó, Erzsébet királyné (1837–1898) palotahölgyévé kinevezett arisztokrata dáma, a kerékpáron suhanó, dinamikus ifjú hölgy, az amatőr fotográfus és iparművész, a természetben feloldódó festőművész, a fronton harcoló fiaiért aggódó anya, a magánkórházában szolgáló ápolónő és a jótékony nagyasszony alakja egyaránt.

 

közösség

további frisss

lap tetejére