Magyar Dal Napja Szombathelyen

Frisss • 2013. augusztus 29., csütörtök •
Idén is csatlakozik Szombathely a Magyar Dal Napja programsorozathoz. Szeptember 8-án helyi zenekarok lépnek fel a Fő téren, majd érkezik a Vad Fruttik és ByeAlex.
Magyar Dal Napja Szombathelyen

Szombathely tavaly egy sikeres pályázat eredményeként elnyerte a magyar dal fővárosa címet, így az országos könnyűzenei élet javát hívhatta meg koncertezni - idézte fel Prieger Szabolcs, az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ igazgató-helyettese a szerdai sajtótájékoztatón. Idén elsősorban a helyi zenekarokra, együttesekre, a helyi tehetségek bemutatására vállalkoztak.

A városháza előtti színpadon fellép a Stone Desert, Szatmári Juli, a Karak, az AVD, és a Soulwave. A főtéri AGORA Színpadon a Flashike Band, a Soulution és a Barabonto zenekar követi egymást, majd ByeAlex, végül a Vad Fruttik következik. Szeptember első hétvégéjén szombaton sem maradnak zene nélkül a szombathelyiek, hiszen ismét megrendezik a Nemzetközi Big Band Fesztivált.

 

Szombathely Színpad (Városháza előtti tér)

14.00 Stone Desert

2006 szeptemberében alakult a zenekar. 2009 nyaráig jó pár fellépésen átestünk, játszottunk nagyobb zenekarok előtt is. A visszajelzések pozitívak voltak. 2009 nyarán a zenekar feloszlott, de a problémákat átbeszélve bő egy év kihagyás után újraindult a gépezet. 2010 októberétől újult erőkkel álltunk neki a régebbi számok megreformálásának és új számok írásának. Most úgy érezzük megtaláltuk azt a stílust amiben igazán otthon vagyunk.

A zenekar felállása: 
Rácz Attila - ének, basszusgitár 
Sárközi Ádám - gitár 
Hábetler Péter - gitár 
Ligetvári Ádám - dob

 

15.25 Szatmári Juli

Kilenc évesen "írtam" első dalomat, s nagy ABBA-rajongó lévén,
zenéjükből merítettem ihletet. Tizenkét évesen kezdtem gitározni Szombathelyen, Várhelyi Zoltánnál. Fontos évek voltak ezek, mert neki köszönhetően mertem fellépni, énekelni mások előtt. Első "igazi" dalomat 13 évesen írtam, akkor még csak angolul.

Érettségi után kerültem Budapestre, ahol Nyeső Marinál kezdtem gitárt tanulni. Megismertem és megszerettem a jazz, bossa nova- és a népzenét, s a rengeteg hatást és inspirációt igyekeztem saját dalaimba építeni.
Ma már angol és magyar nyelven egyaránt írok, szeretem ötvözni a jazz és a popzene stílusát dalaimban. 
 

17.10 Karak

A Karak zenekar 2010-ben alakult azzal a céllal, hogy a brit rock gitárzenéjét magyar népzenei elemekkel keverve hozzon létre saját dalokat. A zenekart Németh Bence (ének, gitár, hegedű) és Németh Balázs (dobok) alapította, amelyhez előbb Papp Gábor (basszusgitár) csatlakozott; újabb gitáros helyett aztán Kapiller Mátyás brácsajátékával lett teljes a zenekar. 

A zenekar dalaiban meghatározó az erős népzenei hatás a gitár-brácsa kettőssel, helyenként hegedűvel, vagy éppen népdal-betétekkel. Mielőtt még túl komolyan hangozna az egész, olyan zenét szeretnénk csinálni, amilyet szeretünk, azaz legyen kicsit népzenés, de legyen benne meg az indie-s dög is. Mindezt lehetőleg a legközhelymentesebb szövegekkel, és normális hangszereléssel. Legalább is erre törekszünk.

19.00 AVD

A zenekart "Horváth (Joker) Geri - ének", "Standy Miklós - dobok", "Vargyas László - basszusgitár", "Horváth András - gitár" és "Lakics Ádám - gitár" alkotják és 2012 januárja óta tevékenykedünk.

A tagokat külön-külön bemutatni nagyon hosszadalmas lenne, de ami talán fontos és közös bennünk, hogy minél több emberrel szeretnék megismertetni a zenénk és szeretnénk a lehető legtöbb helyre eljutni és játszani, mert a jó dalok mellett ez a legfontosabb. Speciális rock muzsika a miénk!

21.00 Soulwave

A Soulwave 2007 januárjában alakult. Újfajta hangzásvilágú zenét kezdtek el építeni, így jött létre az első Magyarországon ismert post-grunge zenekar. Pár hónappal az alakulás után a zenekar megjelentette a bemutatkozó kislemezét a négy számot tartalmazó Butterflies EP-t. Folyamatos koncertezés és az album online terjesztése követte a megjelenést.

A Soulwave műhelyében megíródott a nagylemez anyaga ami az előző EP-hez hűen modern, hangulatos anyag lett amiről nem hiányozhatnak az piano-rock balladák húzósabb rock'n'roll számok és a könnyed alt-rock témák.


AGORA Színpad (Fő tér – Rendezvénytér)

14.50 Flashlike Band

Igazi budapesti olvasztótégelyként magyar és ír zenészeket egyesít a 2012-ben alakult Flashlike, amely a szombathelyi Niki hangján szólaltatja meg blues, rock, funky, és rockabilly elemekre épülő dalait.

A magyar és angol nyelvű repertoárban a néhány feldolgozás is új értelmezést kap, a zenekar saját szerzeményei pedig fiatalos zenei dinamikájukat gondolatébresztő szövegekkel párosítva mozgatják meg közönségüket.

 

16.15 Soulution

Aki ismeri az eddigi munkásságainkat nyilván nem lepődik meg a jamaicai zenékre utaló hatásokon, de fő mozgató rugója a zenekar létrejöttének az volt, hogy többirányú zenei érdeklődésünknek skatulyák nélkül teret tudjunk adni. Mondhatjuk: azon vagyunk, hogy azt játszuk ami belőlünk jön, ezt hívjuk mi magunk között majestyle-nak (felséges stílus, vagyis a zenét magunk fölé helyezzük, tehát az határoz meg minket és nem fordítva).

Farkas Gábor - ének, gitár / vocals, acoustic guitar
Alföldi Alexandra - ének / vocals
Kocsis Péter - dob / drums
Dénes Szilveszter - basszusgitár / bass
Farkas Árpád - billentyű / keyboards
Németh Attila - gitár / guitar
Szalacsy Tamás - gitár / guitar

 

18.00 Barabonto

A Barabonto zenekar a magyar népzenei, rock, ska, punk, balkán műfajokat egybegyúrva alkotta meg a ’gastrock’-nak nevezett sajátos stílusát, mely fesztivál hangulatú féktelen mulatásra ösztönzi a hallhatóságot.

Az együttes a sokféle egyéniség és zenei stílus harmonikus egységét valósította meg, mely árasztja magából a természetes jó hangulatot. Sokszínű és szórakoztatás-centrikus muzsikájukkal korosztálytól függetlenül képesek megmozgatni a közönséget, aminek köszönhetően már országszerte a városi rendezvények és klubok állandó fellépői.

 

20.00 ByeAlex

Alex egész eddigi életében kereste az utat a zenéhez, minden lehetőséget megragadott, hogy ezáltal kifejezhesse önmagát. Első titkos nótáját, valamikor 11 éves korában költötte. Talán, még meg is van valahol egy kazettán, de sosem mutatta meg senkinek! Körülbelül 15 évesen komponálta meg első - akkor épp elektronikus - témáit, valami ócska zeneszerkesztőn, de ezek szintén az 'asztalfiókban' landoltak...

A gimnázium végén, pár haverral zenekart is alapított, amely óriási sikertelenségnek örvendett, hiszen egy dalt sem raktak össze, pedig Alex sokat írt már akkor is. Az egyetem alatt, Love Story Bar néven, sok próbát és néhány demózást is megélt egy felállással, de messzebbre nem jutott. Ugyanakkor, ennek az időszaknak a terméke, első saját dala, melyet már nagyközönségnek is megmutat, a Csókolom! Alex szeret pepecselni a témákkal, örök elégedetlen, keserédes, cinikus, de mégis mulatságos figura, akivel nehéz dűlőre jutni!

 

22.00 Vad Fruttik

Az öttagú Vad Fruttik – élén a hazai porond egyik legenergikusabb frontemberével, Likó Marcell gitáros-énekessel – egyike az elmúlt évek nagy hazai „alternatív” befutóinak – persze alternatívot már csak megszokásból mondunk, hiszen a Fruttik zenéje színes, több stílust keresztező, hol odalépősebb, hol finomabb, hol érzelmesebb, hol ironikusabb popzene.

A zenekar 2005-ben tűnt fel Szerelmes dal című számával, melyet 2006-ban követett a Vad Fruttik debütáló nagylemeze, a Rózsikámnak digitálisan, olyan slágerekkel, mint a Sárga Zsiguli, vagy a Nekem senkim sincsen, melyek komoly országos ismertséget hoztak, s népes rajongó tábort kerekítettek a várpalotai zenekarnak. Ezt követte a 2008-as Egy éjszaka Bohémiában, mely eddigi dolgaikhoz hasonlóan a pop, a rock, a funk, a lounge, a latin zene, az élő megszólalás és az elektronika keveréke. Vadonatúj EP jelent meg nemrég, amelyről a Magyar Dal Napján is szemezgetnek a srácok!

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére