Pénteken bemutatják az Aranyból épült házat

frisss • 2019. január 14., hétfő •
Ismét gazdagodott Szombathely egy bensőséges hangvételű, emberi érzésekkel teli kötettel. Közel száz éve íródott a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában megjelent, Finta Sándor 1909–1949 között írt műveiből bemutatásra kerülő könyv.
Pénteken bemutatják az Aranyból épült házat

Finta Sándor (1889–1950) a szombathelyi Püspöki elemi iskola címzetes igazgatója, a Katolikus Tanítóegyesületek Országos Szövetségének elnöke, a Szent István Akadémia rendes tagja, kétszeres pápai kitüntetett író, költő, tanító és példás családapa. 1913-ban hívta Szombathelyre gróf zabolai Mikes János megyéspüspök, s lett szeptemberben Szombathelyen a római katolikus Püspöki Elemi Iskola tanítója. Városunkban élt, tanított és alkotott.  Elbeszéléseket, novellákat már fiatalon, alig 20 évesen kezdett írni, amelyek eleinte újságokban jelentek meg. Ezekre figyelt fel Tarczai György író (alias: Divald Kornél) és Andor József, az Élet című folyóirat főszerkesztője. Az ő bátorításuk nyomán aztán egyre több alkotás született tollából, melyek közül tizennégyet a Nemzedékek Irodalmi Vállalkozás adott ki. 1922-ben jelent meg „Az ember egyedül marad” és 1925-ben a „Szenvedés” című novelláskötet. A kiadással járó költségeket a későbbiekben nem tudta előteremteni, így írásaival ezután is az újságok, folyóiratok hasábjain találkozhattunk. Jelentős részük azonban csak kéziratban maradt ránk.

Emberi történeteket olvashatunk. Olyanokat, amelyek bárhol, bárkivel megtörténhettek volna. Egyszerű, tiszta érzések, gondolatok. Szavai nyomán nem csak egy letűnt korszakot, hanem talán egy kicsit a szerző személyiségét is megismerhetjük. Mintha itt volna közöttünk és mesélne nekünk. Írásaiból az egyszerű emberekkel, a gyerekekkel együtt érző író alakja bontakozik ki, aki jól ismeri a kisvárosi polgárok, iparosok, városszéli szegények életét. Témáit a mindennapokból meríti: az elbeszélésekben megszólal a szerelem, az igazi családi boldogság, a hazaszeretet, a derű, a hit, az erkölcs és a tisztaszívűség minden értékes gondolata, sőt az I. világháború fájdalmas emléke is. Több novellában bukkan fel a korabeli Szombathely vagy a megye más helyszíne, és megjelennek az ott élő emberek is.

A könyvben összegyűjtött elbeszélések, novellák Finta Sándor gazdag életútjának morzsái csupán.

A könyvbemutató időpontja: 2019. január 18. (péntek) 17 óra

Helyszíne: Püspöki Palota – Díszterem (Szombathely Berzsenyi Dániel tér 3.)

 

közösség

további frisss

lap tetejére