Ismét egy híres szombathelyi asszony: Bárdos Alice

Frisss • 2013. július 03., szerda •
Újabb kötettel gazdagodott a Híres Szombathelyi Nők sorozat. A legújabb könyv a szombathelyi hegedűművész, Bárdos Alice emlékének adózik. Hivatalos bemutatója szombaton lesz.
Ismét egy híres szombathelyi asszony: Bárdos Alice

A példamutatás volt a Szülőföld Könyvkiadó legfőbb célja, mikor a Szombathelyi Önkormányzattal karöltve elhatározta, hogy 22 kötetben örökíti meg a Szombathelyhez kötődő, a városban maradandót alkotó nők életét. Az arcképcsarnok megálmodója és gondozója, dr. Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnok szintén fontosnak tartja, hogy ne csak a helyi híres férfiakat, hanem nőket is megismerjük.

A Híres Szombathelyi Nők sorozat legújabb kötete Bárdos Alice életét dolgozta fel. A könyv ünnepélyes bemutatója július 6.-án szombaton, 20 órakor lesz a Szombathelyi Zsidó Hitközség Bernstein Béla Kulturális Központjában. A rendezvényen köszöntőt mond Mérei Tamás, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója, Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke, valamint dr. Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnok asszony. A kötetet bemutatja a szerző, Gál József, akivel a rendezvény után kötetlen beszélgetésre nyílik lehetőség.

Bárdos Alice hegedűművész 1899-ben született Budapesten, és 1922-ben, házassága révén került Szombathelyre. Első szombathelyi éveiben magánórákat adott, majd a Városi Zeneiskola hegedűtanára lett. Ettől kezdve Szombathely zenei életének is meghatározó személyiségévé vált: nemcsak pedagógusként, hanem előadóművészként és zenei ismeretterjesztőként is tevékenykedett, emellett a Kultúregylet zenei szakosztályának alelnöke és a kamarazene-társaság szervezője volt közel másfél évtizeden át.  Szombathelyi működésének fontos mozzanata a Collegium Musicum kamaraegyüttesben vállalt szerepe. Évente négy-öt előadást tartottak, részint Bárdosék lakásán, részint a Savaria Szállóban. 1941. január 1-jén nyugdíjazták. A zsidótörvények életbe lépésével Bárdos nemcsak az iskolából szorult ki, hanem a pódiumon sem kapott helyet. 1944-ben deportálták a családját, a szombathelyi zsidó temetőben is ez az év jelzi egy jelképes síremléken halálának évét.

Forrás: muzsikalendárium.hu, Gál József

közösség

további frisss

lap tetejére