Előadás Schönvisnerről, a tudós könyvtárosról

• 2020. szeptember 04., péntek •
A Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja 2020. szeptember 10-én (csütörtökön) 17 órakor tartja első őszi programját. Ennek keretében Sánta Sára könyvtáros (Berzsenyi Dániel Könyvtár), doktorandusz (ELTE) tart előadást Schönvisner István és Szombathely címmel. Bevezetőt mond Rétfalvi Balázs, a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár gyűjteményvezetője.
Előadás Schönvisnerről, a tudós könyvtárosról

Schönvisner István (1738–1818) tudós könyvtáros, régész több szálon is kapcsolódik Szombathelyhez. Schönvisner segítette Szily Jánost könyvtárának felépítésében, valamint szintén a püspök megbízásából írta meg a város történetét feldolgozó Antiquitatum et Historiae Sabariensis... (Savaria-Szombathely régiségei és története) című, 1791-ben megjelent munkáját, az első magyar városmonográfiát. (A kötetnek most van készülőben a reprint kiadása, amelyről Rétfalvi Balázs fogja röviden tájékoztatni az érdeklődőket.) Kettejük együttműködése rávilágít Szily átgondolt főpapi kultúra- és tudománypártoló tevékenységére – amelyre a frissen létrejött püspöki székhely imázsának kialakítása miatt nagy szüksége is volt –, kapcsolatuk tehát igen nagy hatást gyakorolt a város szellemi életére.

Sánta Sára előadása ezt a két témát érinti: hogyan segítette Schönvisner az Egyetemi Könyvtár munkatársaként Szily könyvbeszerzéseit, valamint miként született meg az első városmonográfia.

Helyszín: Szombathely, Dr. Antall József tér 1., 4 emeleti előadóterem

közösség

további frisss

lap tetejére