A nagy nap minden pillanatát meg kell élni – esküvőzzünk!

K.G. Fotó: Hornyák Emőke, Szántai Balázs • 2015. november 29., vasárnap •
Október végén lezárult az esküvők szezonja. A nagy napnak minden pillanatát ki kell élvezni, meg kell élni. Később pedig jöhet a nosztalgiázás. Szántai Balázs esküvői fotóssal beszélgettünk a trendekről, a párokról és a munkáról.
A nagy nap minden pillanatát meg kell élni – esküvőzzünk!

Március elejétől október végéig tart az esküvői szezon. A műtermi fotózások a házasságok alkalmából egyre inkább eltűnnek a piacról, mindenki valamilyen exkluzív helyszínen szeretné megörökíteni a nagy napot. A pár a Balatonra, de akár külföldre is készülhet. A fotográfus a fényképezés előtt jó, ha megismeri, hogy a jegyeseknél kinek mi a hobbija, az érdeklődési köre, ez alapján keresik meg azt a helyszínt, ahol teljesen fel tudnak oldódni. Ha a ruha, a kellékek és a romantikus hangulat megvan, az alkotónak nincs más dolga, mint megörökíteni a szerelmesek turbékolását. A fotós megkeresése már az aktuális szezon végén megkezdődik. Most akár 2017-re is kérnek időpontot. De a foglalások általában januártól, februártól indulnak.

Szántai Balázs esküvői fotós

Csomagárak vannak, olcsóbbak, drágábbak – ez a szolgáltatásokban mutatkozik meg. A csomagban kiegészítésként szerepelhet fotókönyv, slideshow és a jegyes fotózás. Utóbbit sokan kérik. Ilyenkor utcai ruhában jelenik meg a pár, elmennek egy romantikus sétára, a szakember pedig megörökíti a szerelmes pillanatokat. Az esküvő napján történő fényképezés az egész napot igénybe veszi, a készülődéstől a menyasszonytánc végéig. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a fotós reggel 6-7 óra között találkozik a menyasszonnyal, elmennek fodrászhoz, sminkeshez, manikűröshöz, ez mind meg van örökítve. Utána összefut a vőlegénnyel, megvárja, amíg megborotválkozik, felöltözik. A szerelmeseket a készülődéstől egészen az első találkozásig kíséri. Délben van egy kisebb ebéd, majd 14-15 óra körül elindul az újabb fotózás, ami a szertartás kezdetéig tart (18-19 óra). Nem csak a jegyeseket kapja lencsevégre, hanem az őket segítő barátokat, családtagokat is. Függetlenül attól, hogy külön vagy együtt készülődnek, célszerű minden elem közé 10-15 perces szüneteket iktatni, ez a vésztartalék, ha valahol megcsúsznának.  

Minden művésznek megvan a saját, egyedi stílusa, ami leginkább az internetes felületen jön át az érdeklődőknek. Akinek tetszik az adott stílus, az kér egy árajánlatot. Körülbelül százezer forinttól indulnak az árak. A szerződésben rögzítve van, hogy mennyi idővel előtte tudják lemondani a fényképezést, ha úgy alakul, de egy minimális összeget ilyenkor ki kell fizetni, hiszen ezzel a fotós idejét is „lefoglalták”. A párok a lemondáskor általában családi dolgokra hivatkoznak. Előfordul, hogy másik fotográfust választanak, ez az esetek többségében úgyis kiderül. Keresnek kedvezőbb megoldást, akár egy lelkes rokont, aki ingyen megcsinálja a képeket. Ha a párok többsége elvárja, hogy minőségi szolgáltatást kapjon, akkor forduljon szakemberhez – teszi hozzá Balázs.

A fotós reggeltől estig folyamatosan dolgozik. Nem csak a párt kell fényképezni, hanem a násznép minden tagját, minden fontos pillanatot, semmi sem maradhat ki. Az esküvői anyag pillanatok sokaságából tevődik össze, és ahhoz, hogy igazán összeálljon, mindent dokumentálni kell. A szerelmesek, mivel mással vannak elfoglalva, sok fontosabb pillanatról lemaradnak, olyan ez, mint a puzzle, sok darabból áll, aminek egy része utólag, az elkészült csomag átadása után kerül a helyére. Fontos, hogy természetesen viselkedjenek, nem kell a kamerába nézni, csak élvezni a pillanatokat. A szertartások legfontosabb pillanatai az eskütétel, a fogadalom, a boldogító igen, a gyűrűk felhúzása, a hitvesi csók, az aláírások és a szülők köszöntése. Művészünk azt is kiemeli, hogy a jegyesek az esküvő napján már semmilyen szervezésben ne vegyenek részt. Előfordul, hogy aznap reggel is tevékenykednek, ezáltal pedig elfelejtik megélni a napjukat, tele vannak stresszel, a fotókon pedig ez meglátszik.

Az esküvőtől a képek átadásáig nagyjából egy-másfél hónap telik el. Balázs két hét alatt készíti el a képeket, hiszen fontos a párnak, hogy sikerültek a fotók, és láthatják, hogy is nézett ki az ő napjuk. Az esküvői költségek nagyjából 500 ezer-1 millió forint körül, felett mozognak. 10-ből 8 esküvőn van templomi szertartás, és 80-150 fő vesz részt a lakodalmon. A korosztály vegyes, 22-től az 50 évesekig szeretnének házasodni. Egy teljes napon akár 800-1500 fotó is készülhet. A fotográfus ezekből csak a pár számára előnytelen, pislogós, fintorgós képeket, illetve csoportképeknél a duplikációkat törli ki, a többit utómunkázva megkapja a pár (600-1000 fotó).

A leggyakrabban választott helyszínek közé tartoznak a tópartok, Szombathelyen népszerű a Csónakázó-tó, az arborétum, a parkerdő, a közelben pedig Kőszeg és Sopron. Emellett a tengerek, kikötők, erdők, mezők, kastélyok, várak, óvárosok utcái is kedveltek. Kiegészítő kelléknek számít a fátyol, a harisnyakötő, a kesztyű, az esernyő, férfiaknál egy nívósabb óra, napszemüveg, nyakkendő vagy egy szivar sokat dob a hangulaton. A sportosabbak pedig színes cipővel dobják fel fotóikat. Vannak olyan párok, akik viszik a közös gyereket, az állatot, valamikor barátot, testvért is hívnak segítségnek. Egyre népszerűbb, hogy a jegyesek szelfibottal közlekednek még a szertartás alatt is, és mindent megörökítenek. Ez inkább külföldön népszerű, Magyarországon még nem terjedt el Balázs szerint (fotózás előtt vagy a lakodalomban előfordul).

Ahhoz, hogy valaki esküvői fotós legyen, éveket kell tanulni, sok tapasztalatot szerezni, és komoly technikai hátteret biztosítani ahhoz, hogy a pár a legjobb minőségű szolgáltatást kapja meg. Szezonban a fotográfusok hétvégéi foglaltak, majd novembertől felszabadulnak. Utómunkákkal, albumkészítéssel, családi-karácsonyi, tabló- és modellfotózással, illetve oktatással töltik az idejüket.

Szántai Balázs elérhetősége itt. Mutatunk képeket is:

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére