WSSz: Még mirelite-et gyártanak, de már a jövőre, a fejlődésre koncentrálnak

há • 2021. február 24., szerda •
Öt tagból álló művészeti tanácsot mutatott be a szombathelyi színház nemrég kinevezett új igazgatója. A régi ismerős Nagy Cili színművész rendező mellett feladatot kap a testületben táncművész koreográfus, drámaíró és bábszínész is.
WSSz: Még mirelite-et gyártanak, de már a jövőre, a fejlődésre koncentrálnak

Ilyen még nem volt – utalt a tanács felkérésének újszerűségére Horváth Soma kultúráért is felelős szombathelyi alpolgármester a Weöres Sándor Színházban tartott sajtótájékoztatón. S valóban, Szabó Tibor

a „totális színház” megalkotásában öt szakember útmutatására támaszkodva képzeli el a munkát,

így ezzel az új modellel vág neki a következő évad előkészítésének. Az alpolgármester azt mondta, hogy a város feladata a pénzügyi hátteret biztosítani, a többi a társulat dolga. Nos, az új igazgató határozott tervekkel rendelkezik, ezeket vázolta is az eseményen. Kérdés, mikor láthat hozzá a megvalósításhoz, mikor állhatnak kollégáival együtt közönség elé? Eloszlatta azt a tévhitet is, amely a népszínház fogalmát övezi, és leszögezte, ez a műfaji sokszínűséget jelenti. Mert

komolyan kell venni a vidéki színház abbéli szerepét, hogy mindenkihez – nem is csak a városi közönséghez – szól,

így aztán változatos műsorral kell készülnie. – Fejlődni akarunk, mert vannak hiányosságaink – ismerte el Szabó Tibor szokatlan őszinteséggel, ezzel is indokolva, miért kérte fel a művészeti tanács tagjait a közös munkára.

Nagy Cili színművész rendezőt nem kell Szombathelyen bemutatni. 2006-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE), a vasi megyeszékhelyen 2010 óta dolgozik. Horváth Csaba táncos, koreográfus, rendező először a Táncművészeti Főiskolán, majd az SZFE-n, koreográfus szakon végzett, munkáival rangos díjakat nyert. Kiss Csaba rendező, drámaíró fizikusból lett dramaturg, rendezett többek között Győrben, az Új Színházban, Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen, megjelent több kötete, tucatnyi saját drámája. Nagy Péter István rendező, koreográfus, színész művészeti vezető a Soltis Lajos Színházban, tavaly óta pedig zenés mesterséget is oktat. A tanács ötödik tagja pedig Sardar Tagirovsky rendező, színész és bábszínész. Az oroszországi születésű művész szívesen vesz részt alternatív színházi kezdeményezésekben, több külföldi munkája mellett rendezett Sepsiszentgyörgyön, ottani alkotásával több rangos díjat nyert.

Szabó Tibor kiemelte, hogy különös figyelmet fordítanak a fiatalok színházi nevelésére, és egy új dramaturg is munkába állt az intézménynél. Még mirelite-et gyártanak, ahogy fogalmazott, négy új előadást hoztak létre az elmúlt hónapokban, és küszöbön van a következő évad előkészítése is. Március végére elkészülhet a társulati névsor és a szereposztás, amely április végével válik véglegessé. Egy biztos, nagyon várják, hogy végre találkozzanak a közönséggel, és ott folytatódjon a színházi munka, ahol a járvány előtt abbamaradt.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére