Voltunk, vagyunk, leszünk

sd • 2020. október 27., kedd •
Múltról, jelenről és egy elképesztően összetartó családról mesélt lapunknak Sebestyén Péter, a Haladás és az MTK korábbi futballistája, aki jelenleg a Haladás Öregfiúk Klubjának a vezetője.
Voltunk, vagyunk, leszünk

Nemrégiben ünnepelték az Öregfiúk, hogy 45 esztendővel ezelőtt mutatkozott be nemzetközi porondon a szombathelyi zöld-fehér alakulat. A klub jelenlegi vezetője, Sebestyén Péter igaz nem volt tagja annak a keretnek - sorkatonai kötelezettségének tett eleget -, de úgy mesélt arról az időszakról, mintha ő is részese lett volna az eseményeknek. Mi is történt pontosan? Az idősebbek még talán a Valletta elleni kezdőcsapatot is fel tudnák sorolni, a fiatalabbak viszont nem biztos, hogy tudják, micsoda lendülettel érkezett meg a Hali a Kupagyőztesek Európa Kupájába (ma Európa Liga), hiszen a máltaiaknak az első meccsen a Rohonci úton 7 gólt rámolt be a mások mellett Halmosi Zoltán és Király Ferenc nevével fémjelzett csapat. A visszavágó már csak formalitás volt - 1:1-re végződött - jöhetett a következő kör, a Sturm Graz-cal. Az első mérkőzésen elszenvedett idegenbeli két gólos vereség ellenére, a hazai visszavágón élt a remény a hátrány ledolgozására, azonban a 90. percben végleg szertefoszlott minden álom a graziak egyenlítő találatakor. Nem volt ugyan hosszú diadalmenet, de mindenképpen emlékezetesre sikerült a Haladás első nemzetközi szereplése. Akkoriban ezeken a találkozókon 16-18 ezer szurkoló szorongott a Rohonci úti lelátókon.

A Haladás Öregfiúk Klub is épp 45 éves múltra tekint vissza. Nemcsak az öltözőben, hanem azon kívül is rendkívül összeszokott társasággá, igazi családdá érett a csapat. A tavalyi évtől már fix otthona is van a klubtagok összejövetelének, akik minden hónap első hétfőjén a Sportkomplexumban találkoznak egymással.
- Magunk készítjük az enni-, innivalókat és az a pár óra pont arra jó, hogy kibeszéljük az éppen aktuális programokat. Minden évben szervezünk egy három napos nyári kirándulást, amikor például Agárd, vagy Villány felé vesszük az irányt. Ez egy igazi nagybetűs CSAPAT, hiszen azt mondhatom, hogy talán a Fradi mellett mi vagyunk az egyetlenek országos szinten, akik ilyen hosszú ideje összejárnak. Jellemzően a 70-es évek csapatainak a tagjaiból áll a klub, de nyitottak vagyunk, várjuk a fiatalabb generációkat is, akik nem is oly rég még kergették a labdát. Most hozzávetőlegesen 40-50 főt számlál a Haladás Öregfiúk. Hogy mi tart minket össze? Az igazi barátság - nyilatkozta lapunknak Sebestyén Péter, aki 1975-ben Körmenden rúgta a bőrt, de csak azért, mert be kellett vonulnia katonának. Abban az időben azonban remekül ment a Körmend sora, éppen ezért Sebestyénre felfigyelt a Tatabánya és le akarta igazolni. Ekkor szólt közbe a Haladás, hogy Sebestyén Péter nem megy sehova, a futballista a szombathelyiek kötelékébe tartozik, csak sorkatonai kötelezettsége miatt szerepel Körmenden.

- 1970-től 1976-ig voltam tagja a Haladás felnőtt keretének, majd jött egy térdsérülés, aminek következtében egy évig maródi voltam. Mindeközben a csapat kiesett az élvonalból. Ezt követően keresett meg a Mezei György edzette MTK, ahol két esztendőt töltöttem, de a kiesés és a kevés játéklehetőség miatt visszatértem Szombathelyre, ahol szintén nem volt rám szükség. Ekkor kaptam hívást Keszthelyről, ahol nagyon jó kis csapat állt össze, amely kis híján feljutott az NB I-be. Ezzel együtt még 10 évet húztam le az NB II-ben - idézte fel.

Sebestyén Péter szerint társaival együtt rossz korba születtek, hiszen akkoriban még egyáltalán nem volt olyan komoly pénzügyi támogatottsága a sportágnak mint manapság, viszont annál nagyobb volt az összetartás.  
- Amikor például Sárosinak kialakult egy nagyon jó kerete, a munka szakmai részét rábízta Török Péterre, ő pedig már csak a pedagógiával foglalkozott inkább. A csapat együtt lélegzett. De ugyanezt tapasztaltam a bronzérmes gárdánkkal kapcsolatban is, amelynek Tóth Péter volt az egyik vezéregyénisége. Külön kiemelném azt az időszakot, amikor Artner Tamás szinte csak szombathelyi nevelésű futballistákra építve hozott létre egy nagyszerű keretet. De ettől függetlenül minden kornak megvolt a maga szombathelyi futball-generációja, minden csapatnak volt egy helyi kötődésű magja. Talán ezért is látogattak ki mindigis olyan sokan a Rohonci útra, hiszen a szombathelyi publikum magáénak érzi a csapatot. A szurkolótól el kell fogadni, ha bánt, mert érthető módon csak a jó játékot fogadja el. Ez megvolt a mi időnkben is, ahogy megvan ma is - fogalmazott Sebestyén Péter, aki a 45 évvel ezelőtti eseményeknek emléket állító kis ünnepség keretében csak azt sajnálta, hogy a járványhelyzet miatt nem mehetett fel társaival a Rohonci úti stadion pályájára.      

fotó: Unger Tamás / vaol.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére